Uzay

NASA, Artemis II Ay görevinin ertelendiğini açıkladı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Ay'a yıllar sonda astronot göndereceği görevi Artemis II'nin 2025'e kadar yapılmayacağını duyurdu.

NASA, Artemis II Ay görevinin ertelendiğini açıkladı

NASA'nın yaptığı son açıklamaya göre, insanlığı Ay'a götürmek için önemli kilometre taşlarından biri olması beklenen Artemis II görevinin tarihinde bazı değişiklikler yapıldı. Açıklamada, Artemis II'nin 2024 yerine, en erken Eylül 2025'e kadar fırlatılmayacağı belirtildi.

Artemis II'nin ertelenmesi oldukça önemli bir haber, zira Artemis II'de 4 astronot Orion uzay aracıyla Ay'ın etrafında bir yolculuğa çıkacak. Ayrıca gelecekteki Artemis görevleri büyük ölçüde Artemis II'den toplanan verilere dayanacağından Artemis III'ün de 2026'ya erteleneceği anlamına geliyor. NASA, bu değişikliğin görevlere katılan herkes için güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlama ihtiyacından kaynaklandığını söylüyor.

Bu görevler Ay'ın gelecekte gerçekleştirilecek bilimsel keşiflerinin temelini oluşturacak ve bir gün Mars'a insanlı yolculuklar yapılmasına katkıda bulunacak. Bu nedenle Artemis görevlerinin başarıyla tamamlanması bir zorunluluk teşkil ediyor. Bu bağlamda da NASA, ekibe daha fazla zaman tanınmasının her şeyin planlandığı gibi gitmesini sağlayacağına inanıyor.

Artemis III ve gelecekteki görevler için güncellenen zaman çizelgesi, NASA'nın Artemis II görevinden elde edilen bilgileri kullanabilmesini sağlayacağı gibi SpaceX'e de Artemis III ile astronotları Ay yüzeyine indirmesi planlanan Starship İnsan İniş Sistemi'ndeki pürüzleri gidermesi için daha fazla zaman tanıyacak.

Yorumlar