Uzay

Güneş'e en yakın ve en hızlı yörüngeli Asteroid keşfedildi

Güneş'e 20 milyon kilometre kadar yaklaşan yaklaşık bir kilometre genişliğindeki 2021 PH27 Göktaşının her 113 günde bir tur attığı anlaşıldı. Asteroit, Güneş'in en yakın komşusu!

Güneşe en yakın ve en hızlı yörüngeli Asteroid keşfedildi

Güneş sistemindeki en hızlı yörüngeli asteroit keşfedildi

Astronomların, milyonlarca ışıkyılı uzaklıktaki dev gök cisimlerini incelerken, kendi sistemlerinde, kendi yıldızlarına en yakın küçük bir gök cisimini bugüne dek gözden kaçırdıkları ortaya çıktı. Aslında Gökbilimcilerin, uzak cisimlere göre iç asteroitleri bulmakta zorlanmaları aslında çokda şaşırtıcı değil.  Çünkü bu cisimlerin görülmesi, genellikle Güneş'in parlaklığı tarafından da engelleniyor. 

Şili'deki 570 megapiksellik Karanlık Enerji Kamerasını (DECam) kullanan gökbilimciler, yaklaşık iki hafta önce Güneş Sistemindeki bir asteroidin,  Güneş'e en yakın ve doğal olarak en kısa yörünge periyoduna sahip olduğunu fark ettiler.

Önemli uzay keşfi; ABD merkezli Ulusal Bilim Vakfı'nın (NSF: National Science Foundation) Astronomi Araştırma Üniversiteleri Birliği (AURA: The Association of Astronomical Research Universities) ile birlikte hizmete açtığı yer tabanlı, gece optik ve kızılötesi astronomi için önde gelen ABD ulusal merkezi NOIRLab'ın yaptığı açıklama ile duyuruldu.

2021 PH27 olarak adlandırılan asteroit, Şili'de Carnegie Bilim Enstitüsü'nden Scott S. Sheppard tarafından Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi'ndeki (CTIO) Víctor M. Blanco 4 metrelik Teleskopu üzerine monte edilen Karanlık Enerji Kamerası (DECam) tarafından toplanan veriler sayesinde keşfedildi.

2021 PH27'nin keşfinin ardından, Hawaii Üniversitesi'nden David Tholen, asteroidin konumunu ölçtü ve ertesi akşam nerede gözlemlenebileceğini tahmin etti. 

Asteroidin keşif görüntüleri; 13 Ağustos 2021 tarihinde Brown Üniversitesi'nden Ian Dell'antonio ve Shenming Fu tarafından çekildi. 

Ardından 14 Ağustos 2021'de DECam ve Şili'deki Las Campanas Gözlemevi'ndeki Magellan Teleskopları tarafından bir kez daha gözlemlendi.

Daha sonra, ayın 15. gününün akşamı, Avrupa Uzay Ajansı gökbilimcileri yeni bulunan asteroidi görebilmek için tüm planlarını erteleyerek, asteroidi gözlemlediler. 

Bir yılı 113 gün sürüyor

Yaklaşık 1 kilometre çapındaki asteroit, 32 derecelik yörünge eğimi ile Güneş'e yaklaşık 20 milyon kilometre (12 milyon mil veya 0.13 au) mesafedeki yörüngesinde dönüyor.  2021 PH27 Göktaşı Güneş etrafındaki turunu 113 günde tamamlıyor.

Gezegenler ve asteroitler Güneş'in yörüngesinde eliptik (veya oval şekilli) yörüngede dönerler. Elipsin en geniş ekseni, yarı ana eksen olarak tanımlanan bir yarıçapa sahiptir. 2021 PH27, 70 milyon kilometrelik (43 milyon mil veya 0.46 au) bir yarı ana eksene sahip.

Asteroit 2021 PH27, Güneş Sistemimizde bilinen en hızlı göktaşı olmasının yanı sıra, yıldızımızın etrafında dönen en küçük çaplı cisim olma özelliğine de sahip. 

Asteroit, Güneş'in devasa yerçekimi alanına çok yakın olduğu için, fiziki açıdan onun çekim ve sıcaklık etkilerinden en fazla etkilenen gök cismi.

2021 PH27'den hızlı olan tek bir gök cismi var. O da Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür.

Merkür'ün Güneş'in etrafında bir tur atması 88 gün sürüyor. 2021 PH27, Dünya'ya her yaklaştığında yüzeyi çok fazla ısınıyor ve uzaya kurşun madeni bırakıyor. Bu kurşun da Güneş'e doğru çekiliyor.

2021 PH27 Göktaşı hakkında tahmini iki senaryo var

Mars ve Jüpiter arasındaki ana Asteroit Kuşağı'nda ortaya çıktığı ve iç gezegenlerden gelen yerçekimlerinin etkisiyle yerinden oynayarak Güneş'e yaklaştığı tahmin edilen Asteroit 2021 PH27 hakkındaki bir diğer olası senaryo ise gezegenlerden birinin yakınından geçerken daha yakın bir kısa dönem yörüngesine yakalanan dış Güneş Sisteminden soyu tükenmiş bir kuyruklu yıldız olma ihtimali.  

Asteroit üzeride gelecekte yapılacak gözlemler, onun kökenine dair daha fazla bilgi verebilir.

Yörüngesi muhtemelen kararsızlık içeren göktaşının birkaç milyon yıl içinde Merkür, Venüs ya da Güneş ile çarpışacağı ya da iç gezegenlerin yerçekimi etkisiyle iç Güneş Sisteminden fırlatılacağı tahmin ediliyor.

Yaşar İliksiz - Mistikalem.com

Yorumlar