Bilim

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Ekonomi Profesörü Ali Hortaçsu'nun

Koç Üniversitesi’nin başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirerek, bilime hizmet etmek amacıyla başlattığı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası bu yıl da sahiplerine takdim edildi.

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Ekonomi Profesörü Ali Hortaçsunun

Prof. Dr. Umran İnan başkanlığındaProf. Dr. Daron Acemoğlu (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü / 2017 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahibi), Prof. Dr. Zeynep Çelik (New Jersey Teknoloji Enstitüsü), Prof. Dr. Filiz Garip (Princeton Üniversitesi / 2019 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahibi)), Prof. Dr. Ayşe Çağlar'dan (Viyana Üniversitesi) oluşan Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası 2021 jürisi ödülün  Prof. Dr. Ali Hortaçsu'nun olduğunu açıkladı.

2021 yılı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülüne etkin piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modellerine üstün bilimsel katkıları nedeniyle Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Hortaçsu layık görüldü. 

Piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla değerlendirilmesine odaklanan Prof. Dr. Ali Hortaçsu, çalışmalarında, bireysel davranışların arkasında yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere mikro seviyedeki detaylı piyasa verilerini kullanıyor. Ardından, öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturuyor ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu inceliyor.  

Evrensel bilgi birikimine Türkiye’den katkı sağlayan başarılı bilim insanlarına verilen “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” 2021 yılı ödülü, online törenle verildi.

Prof. Dr. Nur Yalman: “Bilimin toplumlar üzerindeki müthiş etkisine Koç Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarla tanık oluyoruz”

Törende konuşan, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, bu yıl Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nı dünya çapında ilham veren çalışmaları nedeniyle ekonomi alanında bir bilim insanına vermekten büyük gurur duyduklarını belirtti. Prof. Dr. Nur Yalman, “Etkin piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modelleri konularındaki üstün bilimsel araştırmaları bulunan ve aynı zamanda Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Hortaçsu'yu tebrik ediyorum” dedi. 

Koç Üniversitesi’nin, kurucusu Merhum Vehbi Koç’un keskin zekâsıyla ileri görüşlülüğünün eseri olduğunu belirten Prof. Dr. Umran İnan, üniversitenin 28 yılı, üniversitedeki eğitime kuruluşundan bu yana 1,4 milyar doları aşkın katkıda bulunan Vehbi Koç Vakfı’nın ise yarım asrı geride bıraktığını hatırlattı ve  “Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız inancıyla, bir üniversitenin   ülkemize ve insanlığa sağlayacağı en yüce faydayı bizlere armağan eden Vehbi Koç ve Koç Ailesinin kararlılığı sayesinde kurulan Üniversitemiz, kısa süre içinde dünya standartlarında çalışmaları, yetiştirdiği zeki, donanımlı, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı öğrencileri ve alanlarında önemli araştırmalara imza atmış ve başarılar elde etmiş öğretim üyeleri ile tüm dünyada saygın bir yer edindi. 30. senemize yaklaşırken, şimdiye kadar başarılarımızla gurur duyuyor ve ileriye büyük bir heyecan ve enerji ile bakıyoruz. Ülkemizin en önde gelen ‘Araştırma Üniversitesi’ ve bir mükemmeliyet merkezi olarak olağanüstü gelişmelerin eşiğindeyiz; eğitimde ve bilimsel araştırmalarda mükemmelliğe doğru emin adımlarla yürüyüşümüz önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da hızlanacaktır.” dedi. 

Prof. Dr. Ali Hortaçsu: “Yeni nesilleri yetiştirmek en büyük sorumluluğumuz”

Ekonomide öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturmakta ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu incelediğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Hortaçsu: “Mikroekonomiyi çok sevdim, daha iyi anlayabileceğimi düşündüm. Ufak bir ekonomik sistemi tamamıyla matematiksel olarak tanımlayabilmek mümkün olabilir diye düşündüm. Tezimi ihaleler üzerinden, ihalelerin istatistikte modellenmesi olarak yazdım ve sonradan bu temanın bu yaklaşımın çok daha değişik alanlara uygulanabileceğini fark ettim. İhalelerden yola çıkarak, internetteki ihaleleri inceleyen makaleler yazdım. Genel olarak piyasalarda davranış nasıl gerçekleşir. Yani piyasalarda verimlilik nasıl artırılabilir gibi sorular odak noktam. Gerçek mikro verilerden yola çıkarak, kişilerin ekonomik tercihlerini nasıl belirledikleri üzerinde de çalışıyorum. Özellikle pazarlardaki verimliliği inceliyorum. Finansal pazarlar, internet pazarları ve enerji pazarları verilerine ulaşıyor ve onlardan matematik modeller kuruyor ve kestirimler yapıyorum. İnsanların ekonomik tercihlerini nasıl belirlediklerini ve tercihleri yaparken kişinin kullandığı bazı yöntemleri de modellemiş oluyorum.  Bazı modellemelerle insan davranışını anlamaya çalışıyoruz. Bunu bazen ekonomik teorik modeller kurarak yapıyoruz. Bazen de veri toplayarak o teorik modelleri (insanlar nasıl davranır) verilerle test etmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımda hem yeni veri analiz metotları kullanıyorum hem de değişik piyasalardan değişik veriler kullanıyorum.” dedi. 

 

 

Prof. Dr. Ali Hortaçsu kimdir?

Prof. Dr. Ali Hortaçsu; Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü Ekonomi Profesörü olarak görev yapmaktadır. Çalışmalarında piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla değerlendirilmesine odaklanan Hortaçsu, bireysel davranışların arkasında yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere incelenen mikro seviyedeki detaylı piyasa verilerini kullanmaktadır. Ardından, öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturmakta ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu incelemektedir. Lisans ve yüksek lisans derecelerini Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden alan Ali Hortaçsu, doktorasını 2001 yılında aynı üniversitede ekonomi alanında tamamlamış, Harvard, Northwestern ve Yale Üniversitelerinde misafir doktor öğretim üyesi ve misafir profesör olarak çalışmıştır. Chicago Üniversitesi’nde hâlihazırdaki görevinden önce, 2001-2006 yılları arasında ekonomi doçenti olarak, ardından da 2006-2014 yılları arasında ekonomi profesörü olarak görev yapmıştır.

ABD Bilim ve Sanat Akademisi ve Econometric Society üyesi olan Hortaçsu, ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) Endüstriyel Organizasyon Programı’nda araştırmacı olarak görev yapmaktadır. 2006 yılında Alfred P. Sloan Araştırma Bursu’nu kazanan Hortaçsu, ekonomi ve endüstriyel organizasyon alanlarında prestijli akademik dergilerde yayımlanan çok sayıdaki makalesine ek olarak Journal of Political Economy ve RAND Journal of Economics’te editör ve çeşitli akademik yayınlarda yayın kurulu üyesi ve yardımcı editör olarak görev almıştır. ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) Ekonomi Paneli’nde de görev yapmış olan Hortaçsu, araştırma projeleriyle aralarında bir NSF CAREER Ödülü’nün de yer aldığı çok sayıda NSF araştırma bursu almıştır. Prof. Dr. Ali Hortaçsu’nun önde gelen hakemli bilimsel dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Yorumlar