Bilim

Nane insanın içini nasıl ferahlatıyor?

Ağzınıza nane aromalı bir şeker attıktan sonra bir bardak su içecek olursanız, suyun normalden daha soğuk olduğu hissine kapılabilirsiniz.

Nane insanın içini nasıl ferahlatıyor?

Nane mentol içerir ve mentol de ağzımızın içindeki ısı algılayıcı proteinlerle temasa geçer.

Hücre zarlarındaki iyonların hareketlerini düzenleyen ısı algılayıcı proteinler, belirli uyaranlar karşısında harekete geçerler. Tıpkı bir anahtarın kapıyı açması gibi bazı uyaranlar da bu iyon kanalını açarak hücrelere erişim sağlar.

TRPM8 adlı bu protein de sonuçta bir iyon kanalıdır ve serinlik algılandığında açılıp, sodyum ve kalsiyum iyonlarının hücreye girmesine yardımcı olur. Nöronlardaki elektrik yükünü değiştiren bu durum, merkezi sinir sistemine iletilen bilgileri değişime uğratır ve bu değişimler soğukluk algısını oluşturur.

Mentol de TRPM8 iyon kanallarını açarak tıpkı hava aniden soğuduğunda ya da bir bardak soğuk su içtiğimizde olduğu gibi ağız içinde serinlik hissi uyandırır. Bu sinyal beyne iletildiğinde, aldanma gerçeğe dönüşür ve nöronlar bu aşamadan sonra önceki sinyal üzerinden serinlik algısını devam ettirecek şekilde ateşlenmeye devam eder.

PopulerScience Türkiye

 

Yorumlar