Bilim

Kene kaynaklı bir besin alerjisi türü saptandı.

Bilim adamları kene ısırığı sonu oluşan bir alerji tespit ettiler. Kene ısıran kişilerde kırmızı et alerjisi ortaya çıkıyor ve diğer alerjiler gibi rutin hayatı çekilmez kılıyor.

Kene kaynaklı bir besin alerjisi türü saptandı.

KKKH olarak bilinen ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı'na yol açan kene ısırığının ne kadar tehlikeli olduğu biliniyor. Kenenin o KKK Hastalığı kadar ölümcül olmasa da hayarı zindan eden bir hastalığa daha yol açtığı belirtildi.

Kene ısırmanın yol açtığı kırmızı et alerjisi; et yenilmesinin hemen sonrasında gelişen kaşıntı, deride kızarıklık, dudakta şişme, karın ağrısı ve ishal ile gelişen “erken tip” veya 4-6 saat sonra kaşıntı kızarıklık kabarma, halsizlik, kusma, karın ağrısı, ishal, nefes darlığı, bayılma ile gelişen “geç tip” reaksiyonlar olarak ikiye ayrılıyor.

Kusma, karın ağrısı, ishal, nefes darlığı, bayılma gibi belirtiler gösteren kırmızı et alerji hakkında bilgiler veren Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Üyesi Doç. Dr. Güzin Özden, kırmızı et alerjisinin az bilinen ve nadir görülen besin alerjilerinden biri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Özden, “Tüm memeli hayvanların etinde alfa gal (galaktoz-α−1,3-galaktoz oligosakkaridi) isimli bir madde bulunur. Kene ısırığı sonrası kişide alfa gale karşı alerji gelişir ve o zamana kadar sorunsuz memeli hayvanların etlerini tüketebildiği halde alerji geliştikten sonra kırmızı et yediğinde alerjik reaksiyonlar gösterir” dedi. Kene ısırığı olmadan da bazı hastalarda kırmızı et alerjisi gelişebilir tüm hastalarda et alerjilerinin tam olarak nedeninin tam olarak açıklanamadığını da ekleyen Özden, “Az görülmesinin nedeni etin pişirilme sonucu alerjen oranının azalmasına bağlanabilir” diye konuştu.

Yorumlar