Biyoloji

Yeni keşfedilen balık türüne Nasrettin Hoca'nın adı verildi

Akşehir Gölü'nde tespit edilen yeni balık türüne Türk Hayvanbilimcilerce Nasrettin Balığı (Oxynoemacheilus nasreddini) adı verildi.

Yeni keşfedilen balık türüne Nasrettin Hocanın adı verildi

Tatlı su balıkları ekolojisi ve çeşitliliği üzerine araştırmalar yapan Zoologlar (Hayvanbilimciler), Akşehir Gölü'nde yeni bir balık türü keşfettiler.

Zoolog Baran Yoğurtçuoğlu, keşfi sosyal medya hesabından "Akşehir Gölü, Eber gülü, Eğirdir gölü ve Ilgın gölü havasında keşfedilen yeni balık türüne Hasreddin Hoca'nın adına ithafen Oxynoemacheilus nasreddini adı verildi.  Yeni türümüze Nasreddin Hoca’nın ismini verdik. Nasreddin Hoca 13 yyda Akşehir-Sivrihisar civarında doğduğu/yaşadığı düşünülen tarihi bir kişilik olup, fıkralarıyla tanınan bir bilge olarak nesilden nesle aktarılmış ikonik bir karakterdir" " mesajlarıyla duyurdu.

Teleostei (Gerçek kemikli balıklar) sınıfından Oxynoemacheilus cinsi, Nemacheilidae (taş çoprabalığı) ailesine mensup Nasrettin Hoca Balığı'nın (Oxynoemacheilus nasreddini) keşfiyle ilgili makale Hayvan Bilimi konusunda Akademik makalelere yer veren Zootaxa dergisinin Mayıs sayısında yayınlandı.

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Baran Yoğurtçuoğlu,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Cüneyt Kafa ve Leibniz Evrim ve Biyoçeşitlilik Bilimi Enstitüsü ile Berlin Naturwissenschaftliches Museum (Doğa Bilimleri Müzesi) görevlisi Jörg Freyhof'un imzaları ile yayınlanan makale Orta Anadolu'dan yeni bir çoprabalığı  türü; Oxynoemacheilus nasreddini (A new nemacheilid fish from Central Anatolia (Teleostei: Nemacheilidae) başlığını taşıyor.

Nasretin Balığı diğer Çopra Balıklarından nasıl ayrılıyor?

Oxynoemacheilus nasreddini'nin İç Anadolu'daki Akşehir, Eber, Eğirdir ve Ilgın gölü havzalarında yaşayan Oxynoemacheilus türlerinden yan yüzündeki düzensiz şekilli lekeler ve kuyruk yüzgeci üzerinde bulunan 2, 3 ya da 4 koyu kahverengi bant ile ayırtedilebiliyor. 

Nasreddin Balığı diğer akrabalarına göre daha ince vücuda ve daha haifif kuyruk yüzgecine sahip. 

Oxynoemacheilus nasreddini kendisine çok benzeyen iki türden çok zor ayırt edilse de şekilsel farklılıları onu diğerlerinden farklı kılıyor. 

Yaşar İliksiz - Mistikalem.com

Yorumlar