Biyoloji

Dünya üzerinde yaşayan en eski memeli türü

Brasilodon quadrangularis olarak adlandırılan bilinen en eski memeli canlı, yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda bir tür fare oldu.

Dünya üzerinde yaşayan en eski memeli türü

 225 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen, kır sivri faresi benzeri canlı türü Brasilodon quadrangularis'in keşfi, fosil diş kayıtları kullanılarak gerçekleştirildi. Yeni tür, şu ana dek bilinen en eski memeliden yaklaşık 20 milyon yıl daha önce yaşamış görünüyor.

Brasilodon quadrangularis olarak adlandırılan bilinen en eski memeli canlı, yaklaşık 20 santimetre  uzunluğunda.

Brezilyalı ve İngiliz bilim insanlarından oluşan bir ekip, 225 milyon yıl önce dünyanın en eski dinozorlarından bazılarıyla aynı zamanda yürüyen ve modern memelilerin atası sayılan küçük sivri fare benzeri yaratığın, evrimleşme sürecinin aydınlatılmasında önemli bir rolü olacağını düşünüyor.

Morganucodon en eski memeli türü ünvanını Brasilodon quadrangularis'e kaptırdı

Şimdiye kadar en eski memelinin, yaklaşık 205 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Morganucodon olduğu düşünülüyordu. “Morganucodon”ın küçük gerbil benzeri vücudu ve sivri farelere veya misk kedilerine benzeyen uzun bir yüzü vardı.

Journal of Anatomy’de yayınlanan yeni çalışmada yer alan diş kayıtları, Brasilodon quadrangularis’in 225 milyon yıl önce yaşadığını gösteriyor. Yani şimdilik bilinen en eski memelinin yaşadığı dönem, Permiyen-Triyas kitlesel yok oluş olayından 25 milyon yıl sonrasına denk geliyor. Söz konusu üçüncü ve en büyük kitlesel yok oluşun gerçekleştiği tarihlerde, okyanustaki türlerin %90’ından fazlasının yok olduğu ve kara hayvanlarının %70’i öldüğü tahmin ediliyor.

Bilinen En Eski Memeli Canlı için Daha Önce Yanlış Kimlik Tespiti Yapılmıştı

Makalenin kıdemli yazarı Martha Richter, CNN’e verdiği söyleşide Brasilodon quadrangularis’in daha önce “ileri bir sürüngen” olduğuna inandıklarını, ancak dişlerinin incelenmesinin ardından “kesinlikle” bir memeli olduğunu dile getirdi.

“Sürüngenleri düşünürseniz, yaşamları boyunca pek çok farklı dişleri vardır ama biz memelilerde sadece iki tane vardır. İlk olarak süt dişleri ve ardından onların yerini alan ikinci dişler. Bu, memelileri tanımlayan asıl şeydir.”

Richter ve meslektaşları, bugün Brezilya’nın en güney kesiminin kapsadığı bölgede yaşayan türün üç alt çenesini inceledi. Mikroskop aracılığıyla yapılan gözlemde sadece memelilerde bulunan yedek diş tipini keşfettiler. Ekibin beş yıldan fazla bir süredir bu proje üzerinde çalıştığını ve keşiflerini “çok önemli” olarak nitelendiren Ritcher şöyle devam etti:

“Bu, o dönemden bildiğimiz en eski dinozorların gölgelerinde yaşayan, muhtemelen oyuk açan bir hayvan olan çok, çok küçük bir memeli türü.”

Yorumlar