Yeniçağ

Aralıklı oruç diyetini karalayan sözde araştırma bilimsel mantık içermiyor

ABD'de 20 bin kişinin 15 yıllık verisiyle yapıldığı iddia edilen sözde araştırma, aralıklı oruç diyeti yapanların kalp hastalığı kaynaklı ölüm riskinin yüzde 91 fazla olduğunu iddia etti. Ama açıklamanın bilimsel tutarlılığı yok

Aralıklı oruç diyetini karalayan sözde araştırma bilimsel mantık içermiyor

ABD'de yaşayan 20 bin kişinin 2003 yılından 2018 yılına kadar olan verilerini inceleyen ABD'li bilim insanları,, aralıklı oruç diyeti uygulayanların kalp hastalığı kaynaklı ölüm riskinin yüzde 91 yüksek olduğunu iddia ettiler... Ancak henüz onaylanmayan araştırma bilimsel pek çok açık içeriyor.. Peki biz niye bilimsel bir mecrada yayınlanmayan araştırmayı haber yaptık.. Çünkü bazı mecralar araştırmayı şimdiden haber yaparak gerçekmiş gibi algılatma girişimlerine başladı...

Henüz bir akademik dergide yayımlanmayan araştırmanın iddiaları, bilim insanlarınca tatmin edici bulunmadı. Pek çok bilim insanı, bu araştırmayı güvenilir değil.
 
Pek çok bilim insanına göre kalp hastalığı kaynaklı ölümler, tek bir nedene bağlanamaz. Mesela yaşam tarzı, maddi durum, çalışma standartları ve yeme alışkanlıkları gibi hususlar da kalp rahatsızlıkları kaynaklı ölüme neden olabiliyor. Tabii işin bir de alkol ve tütün kullanımı gibi durumları var. İşte incelenen 20 bin kişiye ait veriler, saydığımız bu kategorilerde bir sınıflandırma yapamıyor.

Duane Mellor , "Bu kadar sınırlı bilgiyle üretilmiş bir araştırma nedeniyle korkutucu haberler yapmak doğru değil." ifadelerini kullandı.

Beslenme ve diyetetik profesörü Tom Sanders tarafından yapılan açıklamada ise araştırmanın açıklayamadığı şeylere vurgu yapıldı. "Daha önce yapılan çalışmalar, gece saatlerinde çalışanların tip 2 diyabet ve KVH (kardiyovasküler hastalık) riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Araştırma, bunu açıklayamıyor." diyen bilim insanı, bunların önemli hususlar olduğunu söyledi.

Hâl böyleyken bu araştırmaya kesin bir şekilde güvenmek, çok da mantıklı bir yaklaşım olmayacak gibi görünüyor.

Yorumlar