Yaşam

Karadeniz ve İstanbul'un yeni kabusu: Kahverengi kokarca böceği

Kahverengi kokarca böcekleri İstanbul ve Karadeniz sakinlerinin yeni korkulu rüyası oldu: Yaydığı koku ile rahatsızlık veren böcekler eşek arıları gibi sesler çıkartarak da insanları korkutuyor.

Karadeniz ve İstanbulun yeni kabusu: Kahverengi kokarca böceği

İstanbul'un bazı ilçeleri ile Karadeniz'in bazı sahil semtlerinde bir süredir kahverengi kokarca böceği kabusu yaşanıyor. Bilimsel literatürdeki adı Halyomorpha Halys olan kahverengi kokarca böcekleri özellikle Çekmeköy ve Sarıyer ilçelerinde evlere girerek ev sakinlerine rahatsızlık veriyor.

İstilacı türler arasında yer alan kahverengi kokarca böceğinin anavatanı Uzakdoğu ülkeleri. Beslendikleri bitkilerin protein, yağ ve liflerini emerek onlara zarar veren böcek türü, insana doğrudan zarar vermiyor. Ancak öldükten sonra yaydıkları koku ve çıkardıkları eşek arılarını andıran seslerle dolayl zararları söz konusu. 

Kahverengi kokarca böceği ile nasıl mücadele edilebilir?

Böcekler, mevsim değişikliği zamanlarında ısı değişimlerinden dolayı, evlerin içine, çatı altlarına, kapı aralarına yöneliyorlar.

Böcekle ilaçla mücadele yaşadığı alanlardaki diğer canlılara vereceği zarardan dolayı çok zor, mücadele ancak biyolojik yöntemle mümkün. Onları yok edecek böcek türleri ile denge sağlanabilir ama bu türler de Türkiye'de yaşamıyor. 

Uzmanlar bu tür böceklerin yaşam alanları ve evlerde çok sayıda olması durumunda elektrik süpürgeleriyle çekilerek, bir poşete konduktan sonra çöpe atılmasını öneriyorlar.

Yorumlar