Xfiles

İsviçre'de bulunan altın kelepçeli tunçtan elin gizemi çözülemedi

2017 yılında İsviçre'de bulunan 3.500 yaşındaki bronz elin şimdiye dek bulunan tek örnek olması gizeminin çözümünü zorlaştırıyor.

İsviçrede bulunan altın kelepçeli tunçtan elin gizemi çözülemedi

İsviçre'deki arkeologlar, 2017 yılında eski bir mezarın içinde gömülü gerçekten şaşırtıcı ama potansiyel olarak çok önemli olabilecek bir keşifte bulundular. Bu keşif, bileğinde altın bir kelepçe olan 3.500 yıllık bronz bir eldi.

Bu nesne, Avrupa'nın bu bölgesinde bulunan ilk ve tek örneği olduğu için araştırmacılar tam olarak ne bulduklarından emin değillerdi. Süslü nesnenin bir güç sembolü olduğu tahmin edilebilir, ancak bir zamanlar daha büyük bir heykelin parçası mı yoksa başka türlü bir süs mü olduğu bilinmiyor. 

Bern Kantonu Arkeoloji Servisi, ilgi uyandıran nesnenin detaylı bir bilimsel analizini gerçekleştirdi. Karbon tarihlemesi çalışmaların erken sonuçları, bu elin Avrupa'nın Orta Tunç Çağı civarında MÖ 1500 ile 1400 arasına ait olduğunu belirledi. 

Bu tarihlendirme, nesnenin, insan vücudunun bir bölümünü temsil eden dünyanın en eski bronz parçası olabileceğini öneriyor. Eğer gerçekten bütün bir heykelden geri kaldıysa, o zaman

Avrupa'nın en eski bronz heykeline ait olabilir.

Bern Kantonu Arkeoloji Servisi bir basın açıklamasında, “İsviçreli, Alman ve Fransız uzmanların bilgisine göre, Orta Avrupa'da Tunç Çağı'ndan kalma benzer bir heykel hiç bulunmadı” dedi ve ekledi: “Bu nedenle bu, benzersiz ve dikkat çekici bir nesne.”

“Prêles'in eli” olarak adlandırılan nesne ilk olarak 2017 sonbaharında batıdaki Bern eyaletindeki Biel Gölü yakınlarında bronz bir hançer ve bir insan kaburgasının yanında keşfedildi. Alanda çalışan arkeologlar, daha sonra 2018 yazında, çok daha eski bir taş yapının üzerine gömülmüş gibi görünen yetişkin bir adamın iskelet kalıntılarını keşfettiler. Mezarda ayrıca bronz bir broş, bronz bir saç süsü ve belki de bir zamanlar bronz elin bir parçası olan altın levha kalıntıları vardı.

Araştırmacılar, bu gizemli adamın kimliğini belirleyerek, sıra dışı bronz elin ne olduğunu çözebileceklerine inanıyorlar. Bern Kantonu Arkeoloji Servisi “Yüksek rütbeli bir kişi olmalı” diyor ve devam ediyor: "Elin Trois-Lacs bölgesinde mi yoksa daha uzak bir bölgede mi yapıldığını belirlemek için henüz çok erken. Ona atfedilen anlamı da, işlevini de bilmiyoruz. Altın süslemesi, onun bir güç sembolü, sosyal seçkinlerin, hatta bir tanrının ayırt edici bir işareti olduğunu öneriyor."

Yorumlar