360 derece görüntüleme ile İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi

Müze en son 1999-2000 yıllarında bakım ve onarım çalışmalarından sonra yapı, 8 Eylül 2000'de bugünkü haline kavuştu.

Müzenin koleksiyonları, Anadolu ve Mezopotamya'nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası'nın İslam öncesi çağlarına ait eserlerinden oluşuyor.

Osman Hamdi Bey tarafından 1883'te Sanayi-i Nefise Mektebi yani Güzel Sanatlar Akademisi olarak yaptırılan müzeyi de Alexander Vallaury inşa etti. Yapı, 1917'de akademinin Cağaloğlu'na taşınması üzerine Müzeler Müdürlüğüne tahsis edildi.

Dönemin müze müdürü Halil Edhem Bey, yakın Doğu ülkelerinin eski kültürlerine ait eserlerin Yunan ve Roma Dönemi eserlerinden ayrı sergilenmesinin daha uygun olacağını düşünerek, bu binanın Eski Şark Eserleri Müzesi olarak düzenlenmesini sağladı.

Bu iş için küratör olarak davet edilen Eckhard Unger, 1917-1919 ve 1932-1935 yıllarında İstanbul'da çalışarak, müzenin içeriğini hazırladı ve koleksiyonlar hakkında birçok yayın da kaleme aldı.

2. Dünya Savaşı sırasında savunma amacıyla boşaltılan müze, daha sonra Osman Sümer tarafından Unger'in ilkelerine göre tekrar düzenlendi. 1963'te müze yapısında büyük bir düzenleme yapılarak 1974 yılında tekrar ziyarete açıldı. En son 1999-2000 yıllarında bakım ve onarım çalışmalarından sonra yapı, 8 Eylül 2000'de bugünkü haline kavuştu.

Eski Şark Eserleri Müzesi koleksiyonları, Anadolu ve Mezopotamya'nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası'nın İslam öncesi çağlarına ait eserlerinden oluşuyor.

Bu eserlerin çoğunluğu 19. yüzyıl sonunda başlayıp, 1. Dünya Savaşı'na kadar süren arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılarak, İstanbul'a getirildi.

İslamiyet Öncesi Arabistan eserleri, Mısır eserleri, Mezopotamya eserleri, Anadolu eserleri, Urartu eserleri ve Çivi Yazılı Belgeler bölümlerinden oluşan Eski Şark Eserleri Müzesi'nde anlatım bölgesel bir sınıflama ile yapılarak, kültürler kendi tarihi gelişimleri içinde sunuldu.

Akad Kralı Naramsi'nin Steli, dünyanın ilk yazılı anlaşması Kadeş ve Babil Kenti'nin surlarını birleştiren İştar Kapısı kabartmaları gibi eşsiz eserlerin yanında 75 bin tane çivi yazılı belge de Tablet Arşivi bölümünde sergileniyor.

Nasıl Gidilir: İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne Kabataş-Bağcılar tramvay hattının Gülhane durağını kullanarak ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz.

Adres: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, 34122, Gülhane Fatih İstanbul

Telefon: 0 (212) 520 77 40

Videoyu Sitene Ekle

<iframe src="https://www.mistikalem.com/video-embed/19545" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel Tarkan besteri: Sen...

Tarkan’ın Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel bestelediği “Sen Rahat Uyu” için çekilen klip yayına girdi. Marştan elde edilecek gelirlerin tamamı Darüşafaka'ya...

Peru'da And Haçı ve İnka mezarları bulundu

Peru’nun Lima kentinde, Miraflores arkeolojik sahasındaki arkeoloji kazısında 3 bin 500 yıllık And Haçı ve İnka dönemine ait bir mezar bulundu.

İnci hanımı fuarda görenler acımadan edemedi

Hollanda'daki Fuarın alanında dolaşırken İnci hanımı görüp acıyarak görevlilere haber veren ziyaretçiler, onun aslında bir tiyatro sanatçısı olduğunu öğrenince kendisini takdir...

Karsu ile Antakya Medeniyetler Korosu'ndan Atatürk'ün...

19 Mayıs konserindeki şarkılar o kadar çok beğenildi ki sosyal medyada paylaşılır paylaşılmaz bir kaç saat içinde binlerce kişi tarafından izlendi.

Paris'in göbeğinde 2 bin yılllık antik mezarlık bulundu

Paris'in kalbinde keşfedilen yaklaşık 50 mezar içeren nekropolün 2 bin yılllık olduğu tahmin ediliyor

Üzerinde mistik ve astrolojik semboller bulunan yılan...

Karaman'da düzenlenen tarihi eser operasyonunda, Antik Mısır dönemine ait olduğu tahmin edilen üzerinde yedi kollu şamdan, altı köşeli yıldız, astrolojik semboller ve İbranice yazılar bulunan piton...