Medya ve Sinema-TV

Damla Sönmez, Senaryo Sohbetleri'ne konuk oldu

Oyuncu Damla Sönmez, Rol almak istediği bir projenin kalbini çarptırması gerektiğini söyledi.

Damla Sönmez, Senaryo Sohbetlerine konuk oldu

DenizBank ve Türkiye Sinema Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğinde  4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması kapsamında gerçekleştirilen TÜRSAK Vakfı YouTube kanalında sinemaseverlerle buluşan “Senaryo Sohbetleri” programının on üçüncü konuğu yer aldığı dizi ve film projelerindeki performansıyla beğeniyle izlenen oyuncu Damla Sönmez’di.  

Bornova Bornova, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Şubat, Güllerin Savaşı, Sibel ve Çukur gibi projelerde yer alan başarılı oyuncu Damla Sönmez, Yönetmen Bora Talat Oyacı’nın moderatörlüğünü yaptığı “Oyuncu Gözüyle Senaryo” başlıklı programda soruları yanıtladı.

 

 Programda ilk olarak “Hikayen nasıl başladı?” sorusuna cevap veren Damla Sönmez, “Oyuncu olma isteğimin ne zaman başladığını ben de bilmiyorum” dedi. İlkokuldayken Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne oyunculuk kursuna gittiğini söyleyen Sönmez, orada vakit geçirdiği süre boyunca öğrendiklerinin oyunculuğa dair ilk adımı atmasında son derece önemli bir yer edindiğini belirtti. Ortaokul ve lise yıllarında okul tiyatrosunda yer aldığını ve sahnede olmayı her zaman çok sevdiğini program sırasında heyecanla dile getiren Sönmez, üniversite yıllarında ise okulda okurken hem dizilerde rol aldığını hem de tiyatroda reji asistanlığı yaptığını söyledi ve sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “O yıllarda işin hem okulunda hem de mutfağında yer aldım. Bugünden geçmişe dönüp baktığımda iyi ki o mesaiyi harcamışım diyorum. O yıllarda kendimi keşfetmek çok önemliydi ve giriştiğim bu işler de bana büyük tecrübe kattı”.

 Geleceğe dönük plan yapmadığını ve daha çok yaşadığı bugüne odaklandığını ifade eden Damla Sönmez, oyunculuğun kendisi için her zaman ve her koşulda çok özel olduğunu söyledi. “Rol almak istediğin bir projenin nasıl özelliklere sahip olmasını istersin?” sorusuna ise “Kalbimi çarptıran işlerde yer almayı seviyorum” cevabını veren Sönmez, heyecan duyduğu her projenin içinde yer almaktan büyük bir zevk ve mutluluk duyduğunun altını çizdi.

Oyunculuk ve karakterler hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulunan Sönmez, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Benim gözümü korkutan ve yapamayacağımı düşündüğüm karakterlere karşı daha büyük bir ilgi ve heyecan duyuyorum. Kendimi deneyebileceğim her işte oynuyordum üniversite yıllarında ve her açıdan kendimi geliştirmeye bakıyordum. Sinema filminde oynamak üniversitede okuyan her oyuncu adayının hayalidir tabii ki ve ben de o yıllarda yaptığım her işe tecrübe kazanma fırsatı olarak baktım”.

 Programın moderatörü Bora Talat Oyacı’nın “İyi senaryo ilk okuyuşta anlaşılır mı?” sorusuna kendisinin de değer verip uyguladığı tekniği anlatan Damla Sönmez, senaryoyu okumakta olduğu anda taşlar yerli yerindeyse ve karakterler kağıttan çıkıp kendisiyle konuşuyormuş gibi bir his uyandırıyorsa projeyi gözü kapalı bir şekilde kabul ettiğini söyledi.

Sönmez, konuya ilişkin dikkat ettiği diğer noktaları daha ayrıntılı bir şekilde şöyle açıkladı: “Filmi yapacak yönetmenle oturup ilk konuşmanız benim bir projeyi kabul etme nedenlerim arasında her daim üst sıralarda yer alır. Rol alacağım bir filmin ön hazırlık süreci de benim açımdan çok önemlidir ve ben bir projeye de dahil olmadan önce her zaman bunu talep ederim. Bir oyuncunun rolünün hakkını verebilmesi için ayrıca yönetmeni de çok iyi anlayıp onunla aynı çizgide olması gerekir. Siz oyuncu olarak yönetmenin perdede görmek istediği işi tam olarak yansıtmak istiyorsanız yönetmeni pür dikkat dinlemelisiniz. Yönetmenle aynı bağlamda buluştuğunuzda da ikinizin de üzerinde hemfikir olduğu bir sonuç ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bir karakteri seyirciye anlatabilmek için o karakteri iyice anlayabilmek gerekir”.

 

Yorumlar