Sağlık

Sonbaharda artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarı

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Başer, doğadan toplanan mantarlar konusunda halkın daha bilinçli davranması gerektiğini söyledi.

Sonbaharda artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarı

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Başer, sonbahar aylarının gelmesiyle doğal ortamda bulunan mantarlar sebebiyle zehirlenmelerin arttığını anlattı.

Doğadan toplanan mantarlarla ilgili açıklama yapan Dr. Başer, "Sık rastladığımız mantar zehirlenme vakaları karaciğer nakline kadar gidebilen karaciğer yetmezliklerine, diyaliz ihtiyacı doğuran böbrek yetmezliğine ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu nedenle tecrübesiz kişilerce, bilinçsiz şekilde toplanan mantarların tüketilmemesi gerekir"

Zehirlenme belirtileri birkaç haftaya kadar uzayabiliyor

Dr. Başer, zehirlenme belirtilerinin mantarın tüketilmesinden sonra toksinin türüne göre 2-6 saatten birkaç haftaya kadar uzayabildiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Mantar yenmesinden sonra bulantı, kusma, ishal başlangıcı, kramplar, üşüme, titreme, kas ağrıları görülebildiği, böyle belirtilerde acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Özellikle Bolu'nun kamp açısından turistik bir yer olmasından dolayı zehirlenme vakaları ilimize kamp yapmaya gelen kişilerde de sık rastlanabilmektedir. Hem ilimize gelen misafirlerimiz, hem de halkımız mantar konusunda daha bilinçli davranmalıdır."

Kaynak: AA

Yorumlar