Sağlık

Pankreas sağlığının kilidini açan 3 altın anahtar

Bol sıvı içmek, düzenli hareket etmek ve doğru beslenmek pankreasın korunmasında en basit ve etkili 3 yöntem.

Pankreas sağlığının kilidini açan 3 altın anahtar

Midenin arkasında yer alan, yaklaşık 12 santim uzunluğunda 120 gram ağırlığında bir organ olan pankreas, çok önemli fonksiyonları yerine getiriyor.

İnsülin hormonu başta olmak üzere birçok hormonun salgılanmasında önemli görev üstleniyor.

Pankresı tehdit eden başlıca iki hastalık, kanser ve pankreatit denilen  iltihap sorunu.

Pankreas kanseri riski alkol ve sigara kullananlarda normal popülasyonda çok daha fazla olmaktadır.

Pankreas kanseri olmamak için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.

Aşırı yağlı gıdalarla beslenilmemesi, hayvani kaynaklı yağların fazla yenmemeli ve rafine karbonhidratlardan yani şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. Pankreası yoran bu besinler ilerleyen dönemlerde pankreas kanserine yol açabilmektedir.

Kişinin normal kilosunu koruması da şeker, kolesterol ve hipertansiyon gibi hastalıkların oluşmasını engellemektedir.

Bol sıvı almak, düzenli hareket etmek ve doğru beslenmek pankreasın korunmasında en basit ve etkili yöntemlerdir. 

Vücuttaki hayati organlardan biri olan pankreasın hastalıkları ve güncel tedavi yöntemleri konusunda  açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yusuf Ziya Erzin, şu noktalara dikkat çekiyor: 

 Pankreasta yaşanan iltihap sorununa ise pankreatit adı veriliyor. Pankreas kanseri ise en hızlı ilerleyen tümörlerden biri olarak tanımlanıyor.

Pankreatit yani pankreas iltihabının belli bir yaşı bulunmamaktadır. Her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Türkiye’de pankreatitin en önemli nedenleri safra kesesinde bulunan taş ya da çamurun ana safra kanalına düşerek pankreas ağzında tıkanıklığa neden olmasıdır. Avrupa’da ise pankreatitin en önemli nedeni alkol kullanımıdır. 

Şiddetli sırt veya omuz ağrısı pankreatit belirtisi olabilir 

Karnın üstünden sırt ve omuza vurabilen şiddetli ağrılar, bulantı, kusma ve ateş gibi sorunlar pankreatit belirtileri olabilmektedir. Eğer kanda pankreas enzimlerinde yükseklik belirlenirse ön tanı görüntüleme yöntemleriyle yani Ultrason, Tomografi ve MR ile desteklenerek pankreatit tanısı konulmaktadır. 

Pankreatit tedavisi sürecinde ağızdan gıda alımı durdurularak damar yolu ile beslenmeye başlanmaktadır. Alınan sıvı ve idrar çıkışı kandaki iltihap belirteçleriyle birlikte yakın takip edilmektedir. 

Son yıllarda pankreas tümörleri artıyor

Pankreas tümörleri son zamanlarda sıklığı artan tümörler arasında bulunmaktadır. Pankreas tümöründe erken tanı olmazsa hastalık ileri evrelerde ortaya çıkabilmekte ve tedavide geç kalınabilmektedir. Özellikle 50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan müphem üst karın ağrıları varlığında, pankreas tümörlerinden şüphelenilmeli ve uzmanlara başvurulmalıdır. 

Yorumlar