Sağlık

Küçük çocuklar, Maymun Çiçeği virüsünden daha fazla etkiliyor

Maymun Çiçeği virüsü; ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, halsizlik ve ateş düştükten sonra ortaya çıkan deri döküntülerine neden olabilir.

Küçük çocuklar, Maymun Çiçeği virüsünden daha fazla etkiliyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Maymun Çiçeği Virüsü Hastalığı  her ne kadar 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşse de küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır bir tablo yaratabilir” uyarsında bulundu ve hastalık hakkında şu bilgileri aktardı. 

İlk olarak 1970 yılında Kongo Cumhuriyet’inde görülen ve daha çok Orta ve Batı Afrika’da olmak üzere her yıl birkaç yüz kişide görülen Maymun Çiçeği virüsü diğer kıtalardaki vaka artışıyla endişe yarattı. Virüs Afrika’dan hayvanlar ve insanlar aracılığıyla diğer kıtalara yayılabildi. Diğer kıtalardaki vaka sayısı ilk kez bu kadar çok. 13-21 Mayıs tarihlerinde Avrupa, Amerika ve Avustralya’da 92 doğrulanmış vaka ve 28 şüpheli saptandı. Hastalığın etkeni Monkeypox virüs’tür. Her ne kadar isminde maymun olsa da asıl kaynak sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerdir. İnsanlara da bu hayvanlardan geçer.

Monkeypox büyük damlacıklarla ve yüz yüze yakın temasla bulaşıyor.

Bulaşma daha çok hayvandan olmakla birlikte insandan insana da yakın temasla olabilir. Hastalık temel olarak vücutta deri bütünlüğü bozulmuş alanlardan enfekte havyan sıvılarının teması ile bulaşır. İnsandan insana ise vücut sıvılarının temasının yanında, damlacık yoluyla da geçiyor. Hastalık büyük damlacıklarla, yüz yüze yakın temasla bulaşıyor.

Monkeypox Maymun Çiçeği Virüsü hakkında bilinmesi gerekenlerCovid -19 pandemisinin etkileri henüz atlatılmamışken Monkeypox olarak adlandırılan maymun çiçeği virüsü hastalığı yeni endişe kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

 Döküntüler çiçek hastalığına benziyor

Maymun Çiçeği virüsü; ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, halsizlik ve ateş düştükten sonra ortaya çıkan deri döküntülerine neden olabilir. Kuluçka süresi 6-13 gündür. Döküntüler su çiçeği ve çiçek hastalığına benzer ancak lenf bezi şişliği bu hastalıklardan ayırır. Tanısı için seyahat öyküsü ve lezyonlardan alınan PCR testi önemli. Kanda çok kısa kaldığından kan testi gibi yöntemler tanı koydurucu değildir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir?Maymun çiçeği virüsü nerede görüldü? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?

 Hastalığın FDA onaylı aşısı var

Hastalığın tedavisi çok net değil ancak bazı antiviral ilaçların kullanılabiliyor. FDA onaylı zayıflatılmış aşı mevcut. Dünya Sağlık Örgütü de çiçek aşısının yüzde 85 koruma sağladığını bildirdi. Ancak su çiçeği aşısı ile karıştırılmamalı. Çiçek hastalığı 1970’lerde ortadan kalktığından aşı en son 40-50 yaş arası kişilere uygulandı. Dolayısıyla 40 yaş altı kişiler bu hastalık için duyarlı.

Maymun Çiçeği Virüsüyle ilgili bilinmesi gereken 5 önemli noktaMaymun Çiçeği Virüsünün hızlı mutasyona uğrayarak insanlara bulaşması Covid-19 gibi kolay olmadığından pandemi beklentisi bulunmamaktadır

 

Yorumlar