Sağlık

Glutensiz Beslenme Nedir? Neden Gereklidir?

Glutensiz beslenme, özellikle çölyak hastalıklarının mecbu olduğu içerisinde gluten bulunmayan ürünlerin tercih ederek beslenmedir. Ancak Glutensiz Beslenme İçin Doktora Danışmak mutlaka gereklidir.

Glutensiz Beslenme Nedir? Neden Gereklidir?

Kimi kişiler için glutenli beslenmek sindirim sisteminde bazı sorunlara yol açar. Özellikle çölyak hastalarında bu durum mevcuttur. Glutene karşı hassasiyet gösterdikleri için bu kişilerin mecburen glutensiz beslenmesi gerekir. Glutensiz beslenmeyi diyet olarak tercih eden kişiler de vardır. Bu sebeple hem hastalar hem de diyet olarak bu beslenme şekli tercih edilebilir. Her ne kadar yaygın bir durum olsa da çoğu kişi glutensiz beslenmenin tam olarak ne olduğunu bilmez. Ayrıca bu beslenme şeklinin kişiye ne gibi artıları olacağı da merak konusudur.

Glutensiz Beslenme Nedir?

Gluten; buğday, arpa, yulaf ve çavdarda yer alan bir proteindir. Bu proteini içeren ürünlerin ve gıdaların yenmemesine ise glutensiz beslenme denir. Glutensiz beslenme yaygın olarak çölyak hastaları tarafından tercih edilen bir beslenme çeşididir. Gluten alındığınfa sindirim açısından rahatsızlık yaşayan bu hastalar için glutensiz beslenme şarttır.

Glutensiz beslenmeyi tercih eden ve bunu diyet olarak uygulamak isteyen kişiler de vardır. Bu diyet çerçevesinde meyveler, sebzeler ve et yenilebilir. Çölyak hastaları gluten içeren besinler yediğinde ise karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kabızlık gibi farklı bağırsak problemleri yaşayabilir. Bu sebeple glutensiz beslenmeyi tercih ederler.


Gluten İçermeyen Ürünler ve Gıdalar Hangileridir?

Glutensiz beslenmeye karar veren ya da hastalık nedeniyle bu beslenme türünü seçmek durumunda olan kişiler için gluten içermeyen gıdaları yemek son derece önemlidir. Bu noktada hangi gıdaların gluten içermediğini önceden bilmeleri gerekir. Ayrıca farklı alerjik durumlar da olabildiği için mutlaka doktora danışılarak bir süreç izlenmelidir.

Glutensiz beslenmeye uygun olan gıdalar arasında şunlar vardır:

  • Meyve ve sebzeler
  • Buğday ununa alternatif olarak mısır unu, mercimek unu, pirinç unu ya da hindistan cevizi unu
  • Çay,
  • Kahve,
  • Maden suyu ve meyve suyu
  • Yumurta,
  • Süt, yoğurt ve peynir
  • Et ürünleri
  • Pirinç, mercimek, nohut, kara buğday gibi baklagiller
  • Bal,
  • Reçel, tahin, pekmez,
  • Salça

Glutensiz beslenmeye uygun olmayan gıdalar arasında ise şunlar yer alır:

  • Buğday unu içeren makarnalar ve erişteler
  • Yulaf veya yulaf lapası
  • Buğday ve arpa unundan yapılmış ekmekler, hamur işleri
  • Paketlenmiş atıştırmalık ürünler; krakerler, cipsler, kavrulmuş kuruyemişler

Glutensiz Beslenme Neden Gereklidir?

Glutenin kişi için sayısız zararı olabilir. Özellikle çölyak hastalıklarının bu beslenmeye dikkat etmesi son derece önemlidir. Çeşitli sindirim sorunları yaşamamak için glutensiz beslenmek gerekir. Diğer yandan glutensiz beslenme herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için de tercih edilesidir. Glutensiz beslenme, gluten alımı sonrası halsizlik hissini engeller. Kişiler daha enerjik olur, yorgunluktan şikayet etmezler. Bununla birlikte metabolizma daha iyi çalıştığı için gaz ve şişkinlik oluşmaz.

Eklem ağrıları glutensiz beslenme ile son derece azalır. Gluten alerjisi olan kişiler için bu son derece önemlidir. Gluten yemeleri durumunda eklemlerinde iltihaplar oluşacağı için ve bunlardan ağrıya neden olacağından glutensiz beslenmeleri gerekir. Ayrıca glutensiz beslenme ile vücudun ihtiyacı olan kalsiyum gibi vitaminler alınabilir. Kalsiyum çölyak hastalarında daha az bulunduğu için bu beslenme ile kalsiyum oranı artırılır.

Glutensiz Beslenme İçin Doktora Danışmayı Unutmayın!

Günümüzde birçok kişi farklı beslenme yöntemlerini deneyerek yarar sağlayacakken zarar görme durumları yaşar. Dolayısıyla glutensiz beslenme de bu konuda ele alınabilir. Kişinin glutene alerjisi olmadığı durumlarda glutensiz beslenmeyi tercih etmesi belki de onun adına iyi olmayacaktır. Dolayısıyla öncesinde doktora danışıp tahliller yaptırması, bu beslenmenin ona sağlayacağı artı ve eksileri bilmesi gereklidir.

Glutensiz beslenme aynı zamanda iyi bir diyet listesine sahip olunduğunda daha iyi yönetilebilir. Özellikle kişi tam olarak ne yemesi ne yememesi gerektiğini bilmediğinde kafa karışıklığı yaşar. Bunun önüne geçebilmek için öncesinde ne gibi şeyler yiyip yememesi gerektiğini bilmelidir. Tahlillerden sonra diyetisyene başvurarak iyi bir takip ve liste ile glutensiz beslenmesi çok daha doğru olacaktır.

Yorumlar