Sağlık

Geçmeyen öksürük neden kaynaklanıyor, neyin belirtisi olabilir?

Bir türlü geçmeyen ve sürekli tekrar eden öksürük son günlerde pek çok kişinin başını ağrıtan ve sıkça karşılaşılan bir dert.

Geçmeyen öksürük neden kaynaklanıyor, neyin belirtisi olabilir?

Geçmeyen öksürüğe ilişkin değerlendirmede bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, öksürük en önemli bir savunma mekanizması olduğuna dikkat çekti ve geçmeyen öksürük önemli hastalık sinyalleri verebileceğini söyledi: 

Öksürük hayat kurtarır

Öksürüğün çok faydalı. Vücudun en önemli savunma mekanizmalarından birini oluşturur. Solunum yolundan gelen her türlü virüs, bakteri, yabancı cisim ve mideden gelen asidi dışarıya atmak için meydana gelmiştir. Eğer öksürük mekanizması olmasaydı her nezle olma sırasında virüs çok rahatlıkla üst solunum yollarından alt solunum yollarına inerdi. Bundan dolayı öksürük bir savunma mekanizmasıdır. Bazı ilaçlar ile öksürügü yumuşatıp daha da artırıp bakterileri, asidi yabancı cisimleri dışarıya atmak içindir.

“Özellikle aspirasyon dediğimiz bazı gıda maddelerini veya yabancı cismin akciğere kaçmasını engellemek için öksürük mekanizması hayat kurtarır. Ancak bazı yabancı cisimler de öksürüğü durdurur ve insanlarda hayati tehlike oluşturur. Kişi öksüremediği zaman Heimlich manevrası ile güçlendirerek hastanın hayatı kurtulur. Acil durumlarda ilk yardım manevrası öğrenilmelidir.” dedi.

Heimlich manevrası hakkında bilinmesi gerekenler1974 yılından bu yana Dünyada en çok hayat kurtaran ilk yardım yöntemleri arasıda yer alan Heimlich manevrası nasıl yapılır?

 Geçmeyen öksürük neden kaynaklanabilir?

Bazı hallerde öksürükler uzun sürer. Uzun sürmesinin nedeni araştırılmadır. Geçmeyen öksürüğün nedenleri geniz akıntısı, sünizitlerde burun akıntısının akciğere doğru yönlendirilmesi, boğazın tahriş olması, faranjit, kronik enfeksiyon, zatürre, bronşit, alerjik, reflü ve bazı ilaçların yan etkileri olabilir.

Geçmeyen öksürük ciddi hastalık belirtisi de olabilir

Geçmeyen öksürükler ciddi hastalıkların habercisi de olabilir, Geçmeyen öksürük asit reflü, alerjiler, üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, KOAH belirtisi olabilir. Sigara kullanımı da geçmeyen öksürüğe yol açabilir. 

Öksürük uzun süre geçmediğinde mutlaka doktora gidilmeli

Geçmeyen öksürük için evde yapılabilecek bazı tedaviler var ancak bu çözümler tedavi evresinde faydalı olmazsa kesinlikle vakit geçmeden bir uzmana muayene olmak gerekir. Kronikleşmiş ve uzun süren öksürük varsa kesinlikle kulak burun boğaz uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, dahiliye uzmanı, kardiyoloji, gastroenteroloji ve bağırsak uzmanına başvurulması gerekmektedir.” dedi.

Yorumlar