Sağlık

Dövme yaptırmanın 7 zararı

Dövme birkaç saat içinde yapılsa da izleri kalıcı olduğu için ömür boyu pişmanlık yaşatabiliyor.

Dövme yaptırmanın 7 zararı

Binlerce yıldır soyluluğun ya da köleliğin, askerliğin ya da ergenliğin, erdemin ya da cesaretin, bir kabileye aidiyetin ya da kötülüklerden arınmanın ifadesi olarak kullanılan dövme günümüzde süs, moda ve sanat olarak yaygınlaştırılmaya çalışıyor.

Dövme yapılırken, cildin üst tabakasına ince iğnelerle kalıcı boyanın yerleştirilerek istenen tasarımın ortaya konulduğunu anlatan Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Berksoy Hayta, “Dövmeler için kullanılan boyalar bazen vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanır ve vücut bu cisimlere karşı savunma fonksiyonlarını çalıştırır. Böylece alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar ve hatta deri kanserine kadar ilerleyebilen bir süreç başlamış olur” diye konuşuyor.

Dövme yaptırmadan önce tekrar tekrar düşünün

Dövme yaptırmadan önce dikkatlice düşünüp dövme isteğinden emin olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Sibel Berksoy Hayta, şöyle devam ediyor: “Pişman olabileceğinizi düşünüyorsanız veya endişeleniyorsanız kendinize zaman verin. Dövmenin yerini dikkatlice seçin. Dövmenizi kıyafetlerin altına gizleme seçeneğini isteyip istemediğinizi düşünün. Dövme için seçeceğiniz tasarımı uzun süre bedeninizde taşıyıp taşımak istemediğinize emin olun. Genç yaşta iseniz seçeceğiniz tasarımın ileri yaşlarınızda da sizinle olacağını unutmayın.

Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Berksoy Hayta, dövme sonrasında deride gelişebilecek olası yan etkileri şöyle sıralıyor:

1. Alerjik reaksiyonlar: Dövme yapılırken kullanılan boyalar, özellikle kırmızı, yeşil, sarı ve mavi renkte olanlar kaşıntılı kızarıklık gibi alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar, dövmeyi yaptırdıktan sonraki 1-2 saat içinde ortaya çıkabileceği gibi yıllar sonra bile görülebilir.

2. Cilt enfeksiyonları: Dövme yaptırdıktan sonra uygulama bölgesinde bakteriyel veya viral kaynaklı deri enfeksiyonları gelişebilir.

3. Yara iyileşmesi sorunları: Dövme sonrası yara iyileşme mekanizmalarında bozulma meydana gelebilir. Bu da skar-keloid dokusu olarak bilinen aşırı yara izlerine neden olabilir.

4. Yabancı cisim tepkisi: Bazen dövme için deri altına yerleştirilen boya etrafında granülom adı verilen iltihabi bir bölge oluşur ve deri yapısının bozulmasına ve deride sertleşmelere sebep olabilir.

5. Kanla bulaşan hastalıklar: Dövme için kullanılan ekipmana herhangi bir virüs taşıyan kan bulaşmışsa, metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), Hepatit B ve Hepatit C, AIDS dahil olmak üzere çeşitli kan yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski görülür.

6. Görüntüleme, radyolojik problemler: Nadiren, dövmeler veya kalıcı makyaj, tanı amaçlı kullanılan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) incelemeleri sırasında etkilenen bölgelerde ödem veya yangıya neden olabilir. Bazı durumlarda dövme boyası görüntünün kalitesini bozabilir.

7- Deri kanseri riski: Zaman içerisinde dövme bölgesinde ya da çevresinde çeşitli türden deri kanserleri gelişebilir.

Yorumlar