Sağlık

Doğru Oturuş nasıldır, Yanlış Oturuşun zararları nelerdir?

Yanlış Pozisyonda Oturmak Omurgayı Bozmakla Kalmıyor, Diğer Sağlık Sorunlarına da Yol açıyor.

Doğru Oturuş nasıldır, Yanlış Oturuşun zararları nelerdir?

Romatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaşar Kutlu “Uzun süre yanlış pozisyonda oturmak kuyruk sokumunda baskı oluşturarak omurlara daha fazla basınç uygulamasına neden oluyor. Bu da ağrı sorununa yol açabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise bel, boyun fıtıklarından duruş bozukluklarına kadar omurga ile ilgili birçok rahatsızlıkla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

Omurganın Doğal Eğrilikleri Korunması Gerekiyor

Omurgalarımızın doğuştan fizyolojik eğrileri olduğunu dile getiren Romatem Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaşar Kutlu, “Oturduğumuz sandalyeden baktığımız bilgisayara kadar birçok etken bu durumu etkileyebilir. O yüzden bel ve boynun doğal eğriliklerini destekleyici şekilde oturmalıyız. Bizler normal oturuş pozisyonunda sandalyeye tüber isçi dediğimiz kemik çıkıntılarımız ile temas ederiz, kuyruk sokumu kemiğimiz temas etmez. Ama uzun süre oturma yada bacak bacak üstüne atma , bağdaş kurma gibi yanlış pozisyonlarda ise kuyruk sokumu kemiği baskı altında kalır. Bu durumda pelvic taban dediğimiz kas ve fasya tabakalarını gerer , onlarda bel sırt boyun kaslarını gerip bel sırt boyun ve baş ağrılarına sebep olabilir. Bu yüzden iş yerinde ağrıyan başımızın nedeni bile yanlış oturmaktan ya da hareketsiz kalmadan kaynaklı olabilir .Belimize ne kadar az baskı oluşursa o denli doğru oturma pozisyonundayız. Günümüzün büyük bölümünü çalışarak geçiriyoruz. Bu esnada çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sandalyede doğru olmayan oturuş biçimi ise kan ve enerji dolaşımı yavaşlatır, bağırsakların çalışmasını yavaşlatır. Aslında çok masum olarak gördüğümüz oturmanın yanlış bir hal alması zararları daha da çok arttırıyor” dedi.

Doğru Oturuş Şekli Nasıldır?

Kutlu sözlerine şöyle devam etti:“Uzun süre oturma, kötü duruş vücudun doğal işleyişini büyük oranda bozabilir. Otururken de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin; hiçbir zaman unutmamız gereken konu dik oturmalıyız. Sırtınızın sandalyeyle rahatça buluşmadığı yerler varsa, özellikle sırtın alt bölgesinde bir sırtlık veya minder kullanmalıyız. Gerekirse boynumuzda desteklenmeli. Dirseklerimizi yanlarda tutarak kollarda bir L şekli oluşturmalıyız. Dizlerimizin arkası ile sandalye arasında küçük bir boşluk sağlamalıyız aynı zamanda baldırımıza baskı oluşmaması için ayaklarımız yere tam basmalı. Çalışırken ekran bakma uzaklığı 50 – 70 cm. arasında olmalıdır. Telefon, bilgisayar ya da televizyon karşısında sırtınızı kamburlaştıran, boynunuzu düzleştiren bir açı oluşmaması gerekiyor. Burada şuna dikkat etmeliyiz ekranın en üst kısmı göz hizasında olmalı. Bükük bir şekilde, ayakları sarkan veya düzgün olmayan, sırtı tam olarak desteklemeyen bir monitöre, telefon ekranına veya belgeye bakarken boynu uzun süre geren ve dizleri, ayak bileklerini çapraz şekilde olan oturma tarzlarından ise kaçınılması gerekiyor.”

Yorumlar