Sağlık

Bahar geldi göz alerjisi olanlar ne yapmalı?

Havada oluşan toz partikülleri, polen ve güneş, gözün beyaz tabakasını örten ince zarda bulunan duyarlı hücreleri uyararak göz alerjisini ortaya çıkarır.

Bahar geldi göz alerjisi olanlar ne yapmalı?

Baharın gelmesi ve olenlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, mevsimsel hastalıklar arasında başı çeken göz alerjileri de sinyal vermeye başladı. En büyük mağduru, çocuk ve ergenlik dönemindeki gençler olan göz alerjisinden korunmanın çok basit yolları var

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hanife Öztürk Kahraman, en sık görülen bahar alerjilerinden göz alerjisine dair temel bilgileri açıkladı:

Baharla birlikte gözlerde görülmeye başlayan alerjik vakaların nedeni, bahar ve yaz aylarında havada oluşan toz partikülleri, polen ve güneştir.  Tüm bu etkenler, gözün beyaz tabakasını örten ince zarda bulunan duyarlı hücreleri uyararak göz alerjisini ortaya çıkarır. Alerjik durum gözde sulanma, yanma, kızarıklık ve kaşıntı olarak ortaya çıkar.  

Alerjik belirtiler en çok çiçek, çim ve ağaçlı ortamlarda görüldüğüne dikkat çekti.

GÖZ ALERJİSİNDEN BASİT YÖNTEMLERLE KORUNMAK MÜMKÜN

Göz allerjisinden basit yöntemlerle korunmanın mümkün. Sorun yaşayanlar tozlu ortamlardan uzak durmaLI ve dışarı çıkarken şapka ve gözlük takmalı.

Alerjiye maruz kalanların gözlerini kaşıyıp, ovuşturmamaları gerekir. Ellerimiz, genelde vücudumuzun en kirli bölümü olduğundan enfeksiyona neden olur. Yine, kaşıma alerjinin semptomlarının daha kötüleşmesine yol açar. Böyle durumlarda en etkili yol, göze soğuk kompres yapmaktır. Bu şekilde gözlerimizdeki hem kaşıntıyı, hem de baskıyı azaltarak enfeksiyonun ilerlemesini de engelleriz

GÖZ DAMLASINI SADECE DOKTOR ÖNERİRSE KULLANIN

Alerji tedavisi genellikle damlalarla yapılır. Ancak buna dokotr karar verebilir. Damla kullanacak hastaların bu damlaları mutlaka doktor kontrolünde almaları gerekir.

İleri derecede enfeksiyonlarda kortizon içerikli damlalar kullanılır ve damlalar kullananlarda ciddi  yan etkiler gösterebilir.

GÖZ ALERJİSİ TESTİ NE KADAR GEREKLİ?

Ailelerin, çocuklarında göz alerjisi olup olmadığı yönünde yaptırdıkları testler kesin sonuç vermeyebilir. Testler genelde bize doğru sonuçları vermez. O yüzden de ailelerin test yaptırmak yerine, çocuklarını kendilerinin gözlemlemelerini öneriyoruz. Alerji varsa zaten kendini belli edecektir.

Yorumlar