Ruhsal

Yaşamın sonundaki keşkeler

Sağlık, yitirene dek çok azımızın bilincinde olduğu paha biçilemez bir değerdir.

Yaşamın sonundaki keşkeler

Yaşamın son evresindeki hastaların bakımından sorumlu Avustralyalı hemşire Bronnie Ware'e göre, hastalarının ölmeden önce dile getirdikleri en yaygın pişmanlıklar şunlardır:

1. Keşke başkalarının benden beklediği hayatı değil, kendim için doğru olan hayatı yaşama cesaretine sahip olsaydım.
2. Keşke bu kadar çok çalışmasaydım.
3. Keşke duygularımı ifade etme cesaretine sahip olsaydım.
4. Keşke arkadaşlarımla daha yakın iletişim halinde olsaydım.
5. Keşke daha mutlu olsaydım.

Bir hekim olarak ben de uzun meslek yaşamımda, ruhsal ya da fiziksel hastalıkları için bana başvuran hastalarımın çok büyük çoğunluğunda, sağlık sorunlarının altında yatan en önemli faktörün organik bir bozukluktan çok, yaşamın son evresindeki insanların dile getirdiği çıkmazlar olduğunu gördüm.

O nedenle de, her hastamın yaşamını sorgulamayı ve kendisine sorgulatmayı, uyguladığım tedavilerin ayrılmaz bir parçası haline getirdim.

Gerçekten de yaşam, henüz yapabilecek güce sahipken, hayallerimizi hayata geçirmek için emek vermemizi ister.

Sağlık, yitirene dek çok azımızın bilincinde olduğu paha biçilemez bir değerdir.

Yaşamımızı sadeleştirmemiz, zamanı doğru kullanmayı öğrenmemiz, bilinçli seçimler yapmamız ve ''daha fazla'' para, mal, mülk için zorlayan hırsımızı törpülememiz, çalışmanın dışında yaşayıp paylaşabileceğimiz güzelliklere yer açar .

Çoğumuz başkalarını kırmamak, tepkilerini çekmemek, onaylanmak ya da sevgilerini kaybetmemek için duygularımızı bastırırız. Bu da bizim, kendimiz olmamızın önündeki en büyük engeldir. Kendi duygularımızın farkına varıp, cesaret ve dürüstlükle ifade etmeyi başardığımızda, kanımca listedeki en önemli madde olan ''Keşke duygularımı ifade etme cesaretine sahip olsaydım.'' pişmanlığını yaşamayız.

Ailelerin küçüldüğü, dünyanın her yerine dağıldığı günümüzde dostlarımız, bizi güvende tutan, karşılıklı besleyen çok önemli bir kaynaktır gerçekten. Yaşamın sonunu beklemeden, sevdiğimiz dostlarımızla, manevi akrabalarımızla bağlarımızı güçlendirmenin yollarını bulmalıyız.

Daha fazla mutlu olmamış olma pişmanlığı ise, muhtemelen en yaygın rastlananıdır. Akıllı insanlar mutluluğun yalnızca hazlardan ibaret olmadığını, gerçek mutluluğun her tür acıya rağmen anlamlı yaşamak olduğunu bilir. Emek vererek, sürekli öğrenerek, erdemlerini geliştirerek...

Nihayetinde, pişmanlık duyulmayan hayatlar, hayatlarını bilinçli yöneten insanlarındır!

Doç. Dr. Şafak Nakajima - Mistikalem.com

www.safaknakajima.com
0212 570 80 20

Yorumlar