Kültür Sanat

Yazar Mehmet Coral 78 yaşında vefat etti

Çağdaş Türk edebiyatının ödüllü kalemlerinden ünlü yazar Mehmet Coral 78 yaşında İstanbul'da vefat etti.

Yazar Mehmet Coral 78 yaşında vefat etti

Çağdaş Türk edebiyatının sıradışı yazarlarından Mehmet Coral 78 yaşında dünya hayatına gözlerini yumdu. Dün (13 Nisan) İstanbul’da vefat eden  Mehmet Coral yarın  (15 Nisan Pazartesi) günü Zincirlikuyu Mezarlığı Camisinde ikindi namazını müteakiben kılınacak namazın ardından defnedilecek. 1999'da Türkiye'yi temsilen katıldığı Balkan Halkları Edebiyat ödülü Balkanika'da ödül komitesince eserlerinin, bütün Balkan dillerine çevrilmesine karar verildi. Kitapları İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca'ya çevrildi.

 2001 yılında Bal Vakfı Sanat Ödülü, 2010 yılında Mevlana Yüce Vakfı Edebiyat Ödülü ve 2011 yılında İzmir BB Tarihe Saygı Edebiyat Ödülüne layık  görülen yazarın edebiyat dünyasındaki önemi yazar Cihat Levent tarafından Arkeopera yayınlarınca neşredilen "Mehmet Coral Yazınında Varlık Yokluk Algısı" adlı kitabında ayrıntıları ile yer almıştı. Prof. Dr. Esra Kavalalı, bu kitapta Coral'ın edebi önemini "Bizans’ın geçmiş zaman kuytularından, Osmanlı’nın bilinmezlerine, Mimar Sinan’ın gizlerinden İzmir’in yakılışına, kutsal kitapların satır aralarında saklı evrenin akaşik kayıtlarından, gökyüzünün derinliklerinde patlayan kozmik öykülere, Hallac-ı Mansur’dan Hazreti Ayşe’nin güncelerine, Küçük Prens’ten Kastratolara, ve daha sayması uzun sayfalara yayılacak pek çok akıllara sığmaz hadiseyi yazınına harç yapan, bu hep gölgede kalmayı yeğlemiş yazarın yapıtına, kısmen de olsa, ışık tutacak olan bu kitabı sevinçle karşılıyorum" satırları ile ifade etmişti. 

Luçerna’nın Kuğuları adlı eserinde müzik dünyasının ünlü ses rengi Kastratoların kökeninin Bizans İstanbul’u olduğunu açıklayan yazar Mehmet Coral, "Küçük Prens / Çöle Düşen Yıldız" adlı eserinde Küçük Prens yazarı Saint Exupéry ile Türk İş Dünyasının ünlü Koç ailesi arasındaki akrabalığı açığa çıkartmıştı. Bu eserim kaleme alınmasının önemli nedenlerinden biri de yazar Mehmet Coral'ın uçuş tutkunu ve amatör pilot olarak   uzun yıllar İstanbul Havacılık Kulübü’nde uçuş gerçekleştirmesiydi..Yazar bir dönem Radikal Gazetesi içim havacılıkla ilgili köşe yazıları da kaleme almıştı..

MEHMET CORAL KİMDİR? 

Mehmet Coral, 1946 yılında İzmir’de doğdu. 1967 yılında Bornova Anadolu Lisesi (İmir Maarif Koleji) bitirdi. Ardından Amsterdam Üniversitesi’nde iş idaresi ve ekonomi üzerine ihtisas yaptı.  Mezun olduktan sonra Lahey Uluslararası Hukuk Akademisi'nde lisans üstü çalışmalar yaptı.

Ardından İstanbul'a yerleşti. 1990'lı yıllardan itibaren eserlerinin basımıyla yazarlık yeteneğini gözler önğne serdi.

1999’da Türkiye’yi temsilen katıldığı Balkan halkları edebiyat ödülü Balkanika’da ödül komitesince eserlerinin, bütün Balkan dillerine çevrilmesine karar verildi.

Kitapları İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca’ya çevrildi.

ESERLERİ

Bizans’ta Kayıp Zaman (1998)
Konstantiniye’nin Yitik Günceleri (1999)
Sonsuz Meltem (2000)
Ölüm Satanlar (2000)
Işıkla Yazılsın Sonsuza Adım (2001)
İzmir – 13 Eylül 1922 (2003)
Zamanın Ve Düşüncenin Sınırlarında Uçarken (2003)
Paslı Güneş (2005)
Tımarhane Adası (2006)
Meryem Planı (2007)
Ateşin Gelını: Gavur Izmir (2008)
Alaçatı’da Aşk (2009)
Zamanın Kızı (İstanbul’un Sarı Gülü) (2010)
Allah Benim Enel Hak (2011)
Hümeyranın Anıları (2012)
Ben El Fakir-Ül-Hakir Sinan (2013)
Küçük Prens – Çöle Düşen Yıldız (2014),
Mausolos'un Külleri - Bir Anadolu Antik çağı poetikası (2018)

Fotoğraf: Muhsin Akgün - Hürriyet

arkeolojikhaber.com

Yorumlar