Kültür Sanat

Üzerinde ay tanrıçası Luna ve Yengeç burcu olan Roma parası bulundu

İsrail'de, Roma imparatoru Antoninus Pius’un saltanatı sırasında basılan astrolojide kullanılan zodyak sembollerinden yengeçi betimleyen nadir bronz sikke,

Üzerinde ay tanrıçası Luna ve Yengeç burcu olan Roma parası bulundu

Kuzey İsrail’deki Hayfa çevresindeki sularda, üzerinde zodyak sembolü bulunan yaklaşık 2.000 yıllık bir Roma sikkesi bulundu. Sikke, ay tanrıçası Luna’yı ve Yengeç burcunu tasvir ediyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu'nun Deniz Arkeolojisi Birimi, antik eserleri kıyı gelişiminden korumak için yaptığı bir araştırma sırasında parayı deniz tabanında buldu. IAA, madeni paranın tam olarak ne zaman kurtarıldığını söylemedi.

Birim yöneticisi Jacob Sharvit, İsrail kıyılarında ilk kez böyle bir madeni para bulunduğunu söyledi.

Bronz sikke, Mısır’ın İskenderiye kentinde, Roma imparatoru Antoninus Pius’un saltanatı sırasında basılmıştı ve günümüze kadar olağanüstü bir şekilde korunmuş olarak ortaya çıkartıldı.

Sikkenin bir yüzünde, Roma’nın ay tanrıçası Luna’nın bir görüntüsü ve Yengeç burcunun bir görüntüsü bulunuyor; diğer yüzünde ise Antoninus Pius portresi var.. Sikke ayrıca, Pius’un MS 138’den 161’e kadar uzanan saltanatının sekizinci yılında üretildiğini belirten “Sekiz Yıl” yazısını da taşıyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, bu antik kalıntı, zodyakın 12 işaretini ve tam zodyak çarkını tasvir eden 13 sikkelik bir seriye aitti. 

MÖ 3. binyıl dolaylarında Mezopotamya’da ortaya çıkan astroloji, Roma kültürüne derinden yerleşmişti. Astrolojik tahminlerin otoritelerini yıkmak için kullanılabileceğini anlayan imparatorlar tarafından bazen şüphe ve düşmanlıkla karşılansa da, astroloji, Roma toplumunun tüm sınıfları arasında popüler bir uygulamaydı.

Yorumlar