Kültür Sanat

Ursula K. Le Guin Ödülü ilk kez seneye verilecek

Ünlü yazar Ursula K. Le Guin'in adını taşıyacak edebiyat ödülünün ilki 2022’de sahibini bulacak. . Her yıl verilecek ödülü kurgu roman yazarları alabilecek.

Ursula K. Le Guin Ödülü ilk kez seneye verilecek

Özellikle fantastik edebiyat ve bilimkurgu türündeki eserleri ile tanınan, 2018 yılında hayata veda yazar Ursula K. Le Guin’in adı artık her yıl onuruna verilecek ödülle anılacak. İlk ödül 2022 yılında verilmeye hazırlanıyor.

Yazarın adını taşıyan The Ursula K. Le Guin Prize for Fiction’a sahip olmak için yarışacak ilk adayların isimleri 1 Şubat 2022 tarihinde açıklanacak. Kazanan yazar aynı zamanda 25 bin dolarlık para ödülünün sahibi olacak.

Eserlerin değerlendirmeye girmeleri için ise bazı şartlar gerekiyor. Kitabın Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanmış ve İngilizce yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olması önem teşkil eden şartlardan ikisi.

Bu şartlara ek olarak, jüri üyelerinin dikkat edeceği diğer noktalardan biri eserin Le Guin’in eserlerindeki fikirleri ve bakış açısıyla örtüşmesi. Umudun anlamı, eşitlik ve özgürlük; çatışma yerine barışçıl bir tema çevresinde şekillenen hikâye akışı ve insanın doğadaki konumuna bütüncül bir bakış açısı jüri üyelerinin dikkat edeceği noktalar olacak.

Bu değerlendirmeler sonucu, kısa listenin duyurulmasının ardından kazanan isimler açıklanacak.

Seçici kurul üyeleri ise daha önce Hugo ve World Fantasy gibi önemli ödüller almış isimlerden oluşuyor. Jüri koltuğunda yer alacak isimler şu şekilde: Adrienne Maree Brown, Becky Chambers, Molly Gloss, David Mitchell ve Luis Alberto Urrea.

İlk Ursula K. Le Guin Edebiyat Ödülü Ekim 2022’de Verilecek

Jüri heyetinde yer alan yazar David Stephen Mitchell, Le Guin onuruna verilecek ödül hakkında şu ifadeleri kullandı: “Ursula Le Guin’in düşsel kurgusu gençken aklıma girdi ve asla ayrılmadı. Roman ve öyküleri, kurgunun ne yapabildiğinin, ne yapması gerektiğinin ve neden olduğunun birer tanımıydı. Ursula’nın anısına verilen bu ödülün jüri koltuğunda oturmaktan onur duyuyorum ve Ursula’nın eserleri gibi karanlıkta parlayan yeni eserlerle karşılaşmayı dört gözle bekliyorum.”

Becky Chambers ise duygularını şu cümlelerle dile getirdi: “Ursula Le Guin’in eserleri gençken bana, bilimkurgu yazarı olma isteğini aşılamıştı. Bu yüzden bu ödülün jüri üyelerinden biri olmak benim için bir büyük bir onur. Kurgunun geleceği, pusulamızı önemli olana yöneltmemiz için bir şey veriyor ve bu işe devam edeceklere yardım etme fırsatı içinde olmak beni çok heyecanlandırıyor.”

İlk Ursula K. Le Guin Edebiyat Ödülü, 21 Ekim 2022’de, merhum yazarın 93. yaş gününde sahibini bulacak.

kayiprihtim.com

Yorumlar