Kültür Sanat

Selda Bağcan: Kendimi 40 yaşında hissediyorum

60 yaşından sonra gelen şöhreti neyleyim diyen Ünlü sanatçı Selda Bağcan, 73 yaşında olduğunu ama kendisini 40 yaşında hissettiğini söyledi.

Selda Bağcan: Kendimi 40 yaşında hissediyorum

Vadi İstanbul Açıkhava'da 4 Eylül'de konser vermeye hazırlanan dünyaca ünlü Türk müzik sanatçısı Selda Bağcan, Sözcü'den Hande Zeyrek'in sorularını yanıtlarken "73'ü sürüyorum halen ama 40 yaşında hissediyorum. Hep söylerim, 60'tan sonra zihnim açıldı, IQ'm arttı. Yaş almaktan çok memnunum" dedi.

Söyleşi'de sorulan bazı sorular ve verilen cevaplar şu şekilde: 

> Dünyada tanınan bir sanatçı olarak yaşamınız mücadeleyle geçiyor… Hangi yıllara dönmek isterdiniz?

> Dünyada son 15 yıldır meşhurum. 2006'da bir plağım yayınlandı. Dünyaya yayılmış haberim yok. Amerika'dan gençlerden mailler, mesajlar gelmeye başladı. Dünya şöhretini geç yakaladım. 2008'de Times Dergisi'nin “Dünya müziğinde yaşayan efsane ve tarihi kadın şarkıcılar” listesine girdim. Tabii bunu sosyal medyaya da borçluyum. “Yaz Gazeteci, Yaylalar, Mehmet Emmi ve İnce İnce Bir Kar Yağar” bütün dünyada biliyor. Ben bu şarkıların hit olmasını 40 yaşında yakalasaydım, her şey çok daha farklı olabilirdi. Ama ben 60'a gelmiştim. Allah'tan enerjim tam. Dünyada birçok festivale katıldım. Gökten paraşütle indi dünyadaki ünüm. O nedenle 60'tan sonra gelen şöhreti neyleyim.

> “Sosyal medyaya borçluyum” dediniz ama sosyal medyada hedefe konduğunuz da çok oluyor?

> Ben razıyım, bazen doğru eleştiriler de geliyor. Eleştiri iyi bir şey.

> Neden her dönem solculuğunuzla ilgili eleştiriler geliyor?

> Kendini solcu zannedenler, solculuğuma laf ediyorlar. Ben üç defa hapse girdim şarkı sözlerimden, daha ne yapsaydım? Solcu olmak, popüler olmaya engel midir? Solcuysan bir kenarda duracaksın, popüler olamazsın. Asıl dertleri o. Popüler olunca kızıyorlar solcular.

> Evdeki haliniz nasıldır?

Evdeki Selda, ev kadını. Bulaşık yıkamayı bilmez, makine kullanmayı bilmez. Ama her yemeği çok iyi yapar, yemeyi sever.

> Bir vakıf kurma isteğinizden bahsetmiştiniz. Nasıl bir vakıf olacak?

> Başladık çalışmaya iki avukatımla. Vakıf kurmadaki derdim, hem sokak hayvanlarına yardım hem de çocuklara burs vermek. Asıl derdim albümlerimin ben öldükten sonra da satılabilmesi. Şarkıların yıpranmaması sürekli duyurulması için… Huysuz Virjin'in başına gelen, benim başıma da gelebilir. Kuracağım vakıfta, albümlerim ben öldükten sonra da satılacak ve gelirinden öğrencilerle sokak hayvanları faydalanacak. Müziğim başkalarına fayda sağlasın istiyorum.

> Repertuvarınızdan asla çıkarmadığınız şarkılar hangileri?  

> 1963'te Mahsuni bestelemiş Yuh Yuh'u. Yuh çekmeye devam ediyoruz. Aynı şekilde Yaz Gazeteci, Adaletin Bu Mu Dünya, Gesi Bağları, Çemberimde Gül Oya, Denizlerin Dalgasıyım, Uğurlar Olsun…

Söyleşinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz

 

Yorumlar