Kültür Sanat

Reynmen ve Ben Büdü’ye Keloğlan sillesi

Keloğlan filmlerinin ünlü oyuncusu Rüştü Asyalı, Youtuber Reynmen ve rapçi Ben Büdü’ye dava açtı

Reynmen ve Ben Büdü’ye Keloğlan sillesi

Reynmen adıyla bilinen Youtuber Yusuf Aktaş ve Ben Büdü adıyla bilinen rapçi Hasan Binbaşı’nın, usta sanatçı Rüştü Asyalı tarafından Keloğlan filmlerinde seslendirilen “Aykız” türküsünü remikslediği ancak remikste, Asyalı’nın sesini ve görüntüsünü izinsiz kullandıkları ortaya çıktı. Asyalı, dava açtı.

Asyalı, avukatları aracılığıyla konuyu yargıya taşırken, mahkeme, söz konusu türkü ve videonun kullanımı ile farklı platformlarda satışının ihtiyadi olarak durdurulmasına karar verdi. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda da remiksin, Asyalı’nın manevi ve maddi haklarını ihlal ettiği ve haksız rekabet oluşturduğu tespiti yapıldı. Öte yandan, dava öncesi Aktaş’ın menajerinin, Asyalı’nın avukatına “Rüştü Asyalı ölmedi mi ya?” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

KELOĞLAN ŞARKILARININ İZİNSİZ KULLANIM DAVASI 

Ben Büdü adıyla bilinen rapçi Binbaşı, Rüştü Asyalı tarafından Keloğlan filmlerinde seslendirilen “Aykız”, “Sen Bir Aysın” ve “Hor Görme Bu Keli” türkülerinin remikslerini (bir parçanın, orijinaline alternatif şekilde yeniden oluşturulması) yapmış, bu remiksleri, Keloğlan filmlerinden, Asyalı’nın olduğu sahneleri kullanarak hazırladığı videolar veya film afişleri ile internet üzerinde yayımlamıştı. Binbaşı, 2020’de ise Reynmen adıyla bilinen Youtuber Aktaş ile işbirliğine gitmiş ve “Aykız” remiksi, Aktaş tarafından seslendirilmişti. Ancak bu remikste, Asyalı’nın filmdeki replikleri de yer almıştı. Binbaşı ve Aktaş’ın, Asyalı’nın görüntüsünü ve sesini izinsiz kullandığı ortaya çıktı.

Sosyal medya kullanmayan Asyalı’nın, bir bakkalda alışveriş yaptığı sırada, kendisine “yeni işlerde yer aldığının” söylemesi üzerine remikslerden haberdar olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre bu konuşmanın ardından Asyalı, avukatları ile iletişime geçti. Asyalı’nın avukatları da Aktaş’ın menajeri ile görüştü. Ancak Aktaş’ın menajerinin “Rüştü Asyalı ölmedi mi ya?” demesinin ardından konu yargıya taşındı ve 30 Temmuz 2020’de, Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. 

Bilirkişi raporunda, Aktaş’ın seslendirdiği remiks dışında, Binbaşı tarafından hazırlanan türkülerin remiksleri de incelendi. Binbaşı’nın, “Keloğlan” adını da kullanarak yayımladığı “Aykız” remiksinde, “Asyalı ile birlikte ortak bir şarkı çalışması yapıldığı izlenimi verilmeye çalışıldığı” belirtilen raporda, bu remiksin tamamında Asyalı’nın sesinin kullanıldığı, ayrıca filmde Asyalı tarafından seslendirilen repliklerin de bire bir yer aldığı kaydedildi. Öte yandan, raporda, Binbaşı’nın, “Sen Bir Aysın” remiksinin de Asyalı tarafından seslendirilen “Sen Bir Aysın” türküsünden alınarak ortaya çıkarıldığı ve Asyalı’nın filmlerdeki repliklerinin kullanıldığı belirtildi. Binbaşı’nın, Asyalı tarafından seslendirilen “Hor Görme Bu Keli” türküsüne nasıl remiks yaptığını anlattığı bir video da yayımladığı ifade edilen raporun sonuç bölümünde, “söz konusu remiks ve videoların, Asyalı’nın manevi ve maddi haklarının ihlali niteliğinde olduğu ve haksız rekabet oluşturduğu” değerlendirildi.

Rüştü Asyalı Kimdir?

1947 yılında Başkent’te doğmuştur. Ses sanatçılığından senaristliğe kadar birçok projede yer almıştır.  Lise yıllarında Ankara’da açılan bir tiyatro kursuna katılmaya başlamıştır. 1963 yılında Ankara Radyosu’nda çocuklar için yayınlar yapan Çocuk Ekibine katılmıştır. Ankara Devlet Konservatuarı sınavını kazanmış ve 1970 yılında buradan mezun olarak ve profesyonel olarak tiyatroculuğa başlamıştır.

Rüştü Asyalı Filmleri

Radyoda yayınlanan Çocuk Saati programında başarılı bir şekilde canlandırdığı Keloğlan karakteri herkesin ilgisini çekmiştir. Film yapımcılarının teklifi ile bu dönem sinema sektörüne geçmiştir. 1971 – 1975 yılları arasında Rüştü Asyalı 4 adet Keloğlan filmi çekmiştir.

Keloğlan filmleri, Rüştü Asyalı filmleri arasında 7’den 70’e herkesin sevdiği bir yapım olmuştur. Bu filmlerde ki rol arkadaşı olan Aydın Babaoğlu ile uyumu herkesin beğenisini kazanmıştır. Ayrıca Rüştü Asyalı Uyan Güzel ve Sen Bir Aysın şarkılarını bu filmlerde başarılı bir şekilde seslendirerek herkesin beğenisini almıştır.

Ardından Yaman Delikanlı ve Dangalak filmleri ile kariyerine devam etmiştir. Tiyatro çıkışlı bir aktör olduğu için tiyatro oyunlarına da oldukça zaman ayırmıştır. 1970 yılından günümüze kadar birçok tiyatro oyununda oyuncu ve yönetmen olarak rol almıştır. Keşanlı Ali Destanı, Azize ve Düşler Yolu gibi oyunlarla oldukça sevilmiş ve büyük bir üne kavuşmuştur. Kanlı Nigar ve Ölümsüzler gibi başarılı tiyatro oyunlarının da yönetmenliğini yapmıştır. Devlet tiyatrolarının yanı sıra özel tiyatrolarda da çalışmalar yürütmüştür.

Ah Şu Gençler ve Masal Var – Masalcık Var gibi başarılı oyunların özel tiyatrolarda yönetmenliğini yapmıştır. Özel bir tiyatroda oynanan ve Nazım Hikmet’i anlatan Hasret isimli oyunda Nazım Hikmet’i canlandırmıştır. Türkülerle Oyunlar, Bir Varmış Bir Yokmuş ve İki Öküz gibi oyunlarda yönetmen, oyuncu ve senarist olarak bulunmuştur. Atatürk Anlatıyor isimli bir belgeselde Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırmıştır. Son çalışması olan Ben Bir İnsan adındaki tiyatro oyunu Devlet Tiyatrolarında oynanmıştır. Şiirlerle Atatürk’ü Anlamak isimli eserde seçkin şiirleri seslendirmiştir.

Asyalı, Devlet Sanatçılar Birliği, Devlet Tiyatroları Genel Kurul Üyeliği, Seslendirme Sanatçıları Birliği gibi tiyatro kuruluşlarında birçok üst düzey görevde rol almıştır. Asyalı, 2008 yılında Devlet Tiyatroları Başrejisörlüğü görevine getirilmiştir. 4 yıl bu görevi başarılı bir şekilde yerine getiren Asyalı, 2012 yılında buradan emekliye ayrılmıştır. Rüştü Asyalı uzun süredir Başkent İletişim Bilimlerinde oyunculuk ve tiyatro ile ilgili eğitimler vermektedir.

Haber cumhuriyet.com.tr, biyografi mizah.org'dan alınılanmıştır

Yorumlar