Kültür Sanat

Orhan Umut'un Yüzleşme sergisi öteki ile tanışmaya çağırıyor

Figüratif resim sanatının başarılı ressamlarından Orhan Umut'un 56. Kişisel sergisi Yüzleşme 5 Haziran tarihine kadar Cadde 160 Art Gallery'de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Orhan Umutun Yüzleşme sergisi öteki ile tanışmaya çağırıyor

Cadde 160 Art Gallery'de 27 Nisan Salı günü ziyarete açılan sergide sanatçı Orhan Umut'un yirmi yapıtı çağdaş sanat izleyicileriyle buluşacak.

Orhan Umut: Eşitsiz güç ilişkilerinin boyutlarını gözler önüne sermeye çalıştım

Ressam Orhan Umut toplumsal yaşamların sorun ve sorularının adeta bir sosyal bilimci duyarlılığıyla mercek altına alınması gerekliliğini ve sınırları çizilen coğrafyada yaşanan süreci anlama ve açıklamak için sıkça kullanılan yapısal çelişkileri, eşitsiz güç ilişkilerinin boyutlarını da gözler önüne sermeye çalıştığını ifade ediyor. 

Tüm bunların yanı sıra kadının statüsündeki dramatik düşüşünü, toplumun tarihsel-sınıfsal gerçekliği karşısında ki soyut mekanizmalarını da ortadan kaldırdığını belirten sanatçıya göre; bu eserler melezleşen metropol insanlarının kent sosyolojisi içindeki genel geçer haritasının reddidir.

Aliye Selin Berberoğlu: İkiliklerin yeniden sorgulanmasını sağlıyor 

Cadde160 Art Gallery direktörü Aliye Selin Berberoğlu; ikilikler düşünce yapısı temelinde şekillenen toplum bireylerine başta taraflarını sorgulatan "Yüzleşme" sergisi, güçlü/zayıf, kadın/erkek, ezen/ezilen, çoğunluk/azınlık gibi ikiliklerin yeniden sorgulanması ve tarafsızlık noktasında, yani sıfırda birleşmenin toplumları mutlu ve uygar toplumlar haline getirebileceğini ifade etmektedir. Bu sebeple Yüzleşme sergisinin her izleyici için kaçırılmaması gereken bir sergi olduğunu vurgulamaktadır.

1997 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümünden mezun olan Orhan Umut, 55 kişisel sergi ve çok sayıda yurtiçi ve uluslar arası karma sergide eserleriyle yer almıştır. 65. ve 68. Devlet Resim Heykel Yarışması gibi çok sayıda yarışmada ödüle layık görülen sanatçının, birçok kurum, kuruluş, müze ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

27 Nisan tarihinde izleyiciyle buluşacak olan “Yüzleşme” sergisi, 5 Haziran tarihine kadar kalacak.

 

Yorumlar