Kültür Sanat

Mayalara ait olduğu sanılan 1200 yıllık el izleri bulundu

Meksika'da bir mağaranın duvarlarda Maya uygarlığına ait olduğu tahmine edilen siyah, kırmızı ve gri renklerde 137 el izi keşfedildi.

Mayalara ait olduğu sanılan 1200 yıllık el izleri bulundu

BBC'nin haberine göre; yaklaşık 1200 yıllık oldukları izlerin çoğunun çocuklara ait olduğu düşünülüyor. Güvenlik nedeniyle mağaranın adı ve yeri açıklanmadı. Yucatan'da bir kaç yıl önce bir mağarada kaya resimleri bulunmuş ve bulunduğu alan benzer şekilde gizii tutulmuştu.

Arkeolog Sergio Grosjean, Yucatan Yarımadası'nda yer alan mağaradaki duvarlardaki el izlerinin eski bir Maya ritüelinin parçası olduğuna inandıklarını söyledi. 

Maya uygarlığı nedir?

Astronomi, matematik, mimari ve sanat gibi birçok alanda ileri düzeye ulaştığı tespit edilen Amerika Kıtasındaki Kolomb öncesi uygarlıkların en önemlilerinden biri olan Maya uygarlığı, Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan bölgede hüküm sürmüştü.

MÖ 400'lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan ve MÖ 600'de yükselişe geçen uygarlık, MS 250-900 yıllarında altın çağını yaşamış ve İspanyol işgaliyle sona ermişti.

 Emel Öz - AA

Yorumlar