Kültür Sanat

Leonardo da Vinci'nin Ayı Başı çizimi 104 milyon liraya satıldı

İtalyan ressam ve mucit Leonardo da Vinci'nin çizimi Londra'daki müzayedede 12,1 milyon dolara satıldı.

Leonardo da Vincinin Ayı Başı çizimi   104 milyon liraya satıldı

Leonardo Da Vinci’nin Head of Bear (Ayının Başı) adlı çizimi İngiltere’deki Christie’s müzayede evi tarafından geçtiğimiz günlerde satışa çıkarıldı. 

Elden edilen gelir, Leonarda da Vinci’nin  2001 yılında 11 milyon dolara (yaklaşık 97 milyon lira) satılan önceki rekorunu aştı.

 Bununla birlikte, Christie's alıcıların kimliğini açıklamadı. Ancak, kurum çizimin usta sanatçının özel koleksiyonlarda bulunan yalnızca birkaç eserden biri olduğunu duyurdu. 

Çizim, uçuk pembe-bej kağıt üzerinde gümüş nokta tekniği kullanılarak oluşturuldu ve Leonardo da Vinci’nin 1480'lerin başlarına kadar uzanan küçük ölçekli hayvan çizimleri arasında yer alıyor.

KULLANILAN TEKNİK USTALIK GEREKTİRİYOR
Christie's'de eski çizimler konusunda uzman olan Laetitia Masson, da Vinci’nin kullandığı yönteme ilişkin "çok zor bir teknik çünkü gerçekten hiçbir hatayı kabul etmiyor" dedi. Masson, da Vinci’nin genel olarak doğadan ve hayvanlardan etkilendiğini söyledi. 

Diğer taraftan, eskiz daha önce İngiliz ressam ve koleksiyoncu Thomas Lawrence'a aitti ve 1860'ta Christie's'de 2,5 sterline satıldı. Ardından, 2011'de Londra'daki Ulusal Galeri'deki önemli bir sergi başta olmak üzere bir dizi sergiye dahil edildi.

Yorumlar