Kültür Sanat

Kaya resimlerinde 4 bin yıllık doğum şenliği bulundu

İç Moğolistan'da dört bin yıllık kaya sanatı örnekleri keşfedildi

Kaya resimlerinde 4 bin yıllık doğum şenliği bulundu

Arkeologlar, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesinde bir kabilede doğum kutlamasını gösteren 4 bin yıllık kaya sanatı örnekleri keşfettiler.

Petroglifler, Çin Halk Cumhuriyeti'nin İç Moğolistan Özerk Bölgesinde Alxa Right Banner kentinin Mandela semti bozkırındaki iri bir kayanın çift tarafında yer alıyor.  Çin Yerel kültür Eserleri bürosunun açıklamasında göre, kayanın bir tarafındaki oyma resimlerde el ele dans eden birçok insan figürü, diğer yanda ise  yanyana duran ve ortadaki kadın olan üç kişi yer alıyor.

Çin'in Resmi Haber Ajansı Xinhua'nın haberine göre; Çin Yerel kültür Eserleri Bürosundan Wu Yi, "Bu iyi korunmuş kaya resimleri, bir çocuğun doğumunu kutlayan kabile mensuplarını gösteriyor. Tablo, eski kabilelerin refah ve yaşam döngüsüne saygıyı kaydediyor. Petrogliflerin eşsiz içeriği, Çin arkeolojik ve antropolojik araştırmaları için değerli materyaller sunuyor.

Mandela ilçesinde bugüne dek 2.000'den fazla petroglif bulundu. Yerel yetkililer, petrogliflerin daha iyi korunması için sahalarda devriye gezmek üzere yerel çobanlara özel maaş ödemesi yapıyor.

Çin Kaya Sanatı Birliği'nin 2017 yılında yayımlanan istatistiklere göre, son yıllarda 28 il ve bölgede 100'den fazla ilçeye dağılmış 1.200'den fazla petroglif bulundu.

Yorumlar