Kültür Sanat

İskoçya 5 bin yıllık alageyik resimleri bulundu

İskoçya’da bir mezardaki kaya üzerinde alageyikleri betimleyen oymalar bulundu.

İskoçya 5 bin yıllık alageyik resimleri bulundu

İngiltere Birleşik Krallığı bünyesindeki İskoçya'nın Argyll kentindeki Kilmartin Glen mevkiindeki tarihi alanda yer alan bir mezarda; iri boynuzlara sahip iki erkek alageyik ve genç olduğu tahmin edilen diğer geyiklere ait oyma resimler keşfedildi.

The Guardian'ın haberine göre; Dunchraigaig mezarını inceleyen Bournemouth Üniversitesi arkeologu Hamish Fenton tarafından fark edilen geyik oymalarının Cilalı Taş Devri ve Erken Tunç Çağ’ını içeren M.Ö. 4000 ile M.Ö. 3000 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. 

Kayalar üzerinde aşınmış halde bulunan sanat eserlerinin, düzgün şekilde görülmesini ve uzmanlarca daha rahat incelenmesi için üç boyutlu tarama yapılarak,  dijital modelleri oluşturuldu.

İskoçya Tarihi Çevre kurumu, mezarda daha fazla araştırma yapmaya karar vererek, bölgeyi koruma altına aldı.

Proje lideri Dr Tertia Barnett, geyik oymalarının İskoçya’da bulunan ilk tarih öncesi hayvan oymaları olduğunu söyledi ve  “Birleşik Krallık’ta birkaç tarih öncesi geyik oyması daha önceden bilinse de, Erken Tunç çağında yaratılanlar oldukça şematikti. Dunchraigaig anıt mezarındaki bu oymaların bu kadar büyük anatomik detayı göstermesi dikkat çekici ve hangi hayvan türlerini temsil ettikleri konusunda hiçbir şüphe yok.” dedi. 


. 31 Mayıs 2021.

Yorumlar