Kültür Sanat

Halide Edip'in ölümsüz eseri Ateşten Gömlek 100. Yılında konuşulacak

100 Yıl Sonra Ateşten Gömlek paneli 20 Ekim perşembe ZKSM’de gerçekleştirilecek.

Halide Edipin ölümsüz eseri Ateşten Gömlek 100. Yılında konuşulacak

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Halide Edib, muvazzaf olarak katıldığı Millî Mücadele’nin ilk edebî anlatısı Ateşten Gömlek’i savaş sona ermeden önce yazıp yayımladı. 

Kurtuluş Savaşı romanlarının en ünlüsü Ateşten Gömlek yayınlanışının 100. yılında Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenecek panelle konuşulacak. 

Romanın nitelikleri, karakterleri, Türk edebiyatındaki yeri, yeniden yazılış süreci, millî kimlik inşasındaki rolü ve sahne serüveninin ayrıntılı olarak ele alınacağı panel Asım Öz’ün moderatörlüğünde gerçekleşecek.

Erol Köroğlu “Ateşten Gömlek, Kurtuluş Savaşı Anlatıları Türü ve Yeniden Yazım: Kurucu Metin Türü Nasıl Belirledi ve Neden Görmezden Gelindi?” başlığı çerçevesinde romanın serüvenini ve yeniden yazımı üzerinde duracak.

İlk üretim hedefinin çok ötesine giderek, yeni kurulan Cumhuriyet’in kuruluş anlatıları işlevini görecek Kurtuluş Savaşı romanlarının da kurucu metni durumuna gelen Ateşten Gömlek, hem yazarının hem de kahramanının kadın olmasıyla da dikkat çekici bir eserdir. Özlem Fedai “Millî Kimlik İnşasında Kadının Rolü ve Ateşten Gömlek’in Anlattıkları” başlıklı sunumunda romanın millî kimlik inşasındaki rolünü değerlendirecek.

Millî Mücadele'ye dönük “ihtilal ve iç savaş” yorumuyla kendisinden sonra gelecek her romancı için zorlayıcı bir örnek teşkil eden Ateşten Gömlek çeşitli dönemlerde sinemaya, televizyona ve tiyatroya uyarlandı. Panelistlerden Elif Kıran ise bu süreci “Tefrikadan Sahneye: Sinema Serüveninde Ateşten Gömlek” başlığıyla değerlendirecek.

Yorumlar