Kültür Sanat

Banksy'nin gerçek adı Robbie Bansky mi?

Dünyaca ünlü ve kimliğini yıllardır gizleyen grafiti sanatçısı, politik aktivist ve film yönetmeni Banksy'nin yıllar önce BBC'de bir söyleşi sırasında adını söylediği ortaya çıktı.

Banksynin gerçek adı Robbie Bansky mi?

Bansky’nin, 2003 yılında BBC'ye verdiği bir demeçte isminin ‘Robbie’ olduğunu söylediği ortaya çıktı.

BBC muhabiri Nigel Wrench, Banksy’e bu röportajda adının Robert Banks olup olmadığını soruyor, sanatçı da  “Robbie” olarak onu düzeltiyor.

BBC’nin yayınladığı 20 yıllık bu söyleşi, aynı zamanda Banksy ile yapıldığı bilinen en eski söyleşilerden biri. Banksy’nin gerçek kimliği her ne kadar bugüne kadar ortaya çıkmasa da yayınlanan bu söyleşi hayranlarına sanatçının sesini duyma şansı verdi. BBC’nin o dönemde kültür-sanat muhabiri olan Nigel Wrench ile söyleşi yapan Banksy, o yıllarda 20’li yaşlarındaydı. Söyleşinin düzenlenmiş bir versiyonu temmuz ayında yayınlanmış olsa da o dönemde Wrench’in elindeki tüm materyal kullanılmamıştı.

Yıllar sonra “The Banksy Story” (Banksy’nin Hikayesi) podcast’ini yeniden dinleyen Nigel Wrench, evindeki hard diskte röportajın tamamını arayıp buldu. Röportajın yeni bulunan kısımlarında Banksy, sanat olarak vandallık konusunda da yorum yapmıştı.

“Tıpkı annemin her pazar günü pazar rostosu yaptığı ve her pazar günü söylediği gibi ‘Yapması saatler, yemesi dakikalar alıyor'” diye konuşan Banksy, “Ve (annem) bu günlerde mikrodalga yemekler yiyor ve çok daha mutlu görünüyor. Ben de gerçekten sanata karşı böyle bir yaklaşım benimsiyorum. Yapıp bitirmek istiyorum” demişti.

Grafitinin vandallık olup olmadığı ya da yasadışı olup olmadığı konusunda ise Banksy, insanlara şu tavsiyeyi vermişti:v “Dışarı çıkın, yıkın ve eğlenenin. Diğer insanlar; onlar bunu değiştiremez. Onlar bundan kurtulabilir.”

Banksy kimdir?

Banksy, gerçek adı ve kimliği doğrulanmayan ve spekülasyon konusu olan, Banksy takma adlı İngiltere merkezli bir sokak sanatçısı, politik aktivist ve film yönetmenidir.[1] Gerçek kimliği bilinmemektedir, Banksy eserlerinde kullandığı imzasıdır.

1990'lardan beri aktif olan Banksy, hicivli sokak sanatı ve yıkıcı epigramları, kara mizahı farklı bir şablon tekniğinde yürütülen grafiti ile birleştirmektedir. Siyasi ve toplumsal yorumlarıyla ilgili eserleri dünyanın her yerinde sokaklarda, duvarlarda ve köprülerde yer aldı. Banksy'nin çalışmaları, sanatçılar ve müzisyenler arasındaki işbirliklerini içeren Bristol yeraltı sahnesinden doğdu. Banksy, bir grafiti sanatçısı ve Massive Attack müzik grubunun kurucu üyesi olan 3D'den ilham aldığını söylemektedir.

Gerilla sanatçı olarak anılan Banksy çalışmalarında, savaş karşıtı, çevreci, hayvan haklarını savunan ve tüketim çılgınlığını eleştiren mesajlar vermektedir. Banksy istediğinin iyi resimler yapmak olduğunu ve kimliğini açıklamayacağını ifade ediyor. Banksy Birleşik Krallık'taki eserlerinin yanı sıra Filistin'de yaptığı siyasi eserlerle de tanınıyor. Banksy aynı zamanda Amerika Birleşik Devletlerinin ünlü televizyon dizisi The Simpsons adlı çizgi dizide içinde kapitalizm eleştirisi içeren bir giriş hazırlamıştır. Beyaz Saray Sıçanı adlı eseri açık artırmada 380 bin Euro'ya satılmıştır.

Ekim 2015'te Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlunu yolsuzluk iddiaları konusunda hicvetmek için çizdiği iddia edildi. Ancak Banksy'nin temsilcisi yaptığı açıklamada “Biz de böyle bir şeyin dolaştığını duyduk ama size şunu söyleyebilirim ki çizim kesinlikle sahte” dedi. 2019'da HbG Leipzig Sanat Akademisi'nde İsviçreli sanatçının Maître de Casson Banksy olduğunu kanıtlayabilecek belgeler bulundu. Maître de Casson, web sitesinde Banksy olmadığını yazıyor.

BBC'de yayınlanan The Banksy Story” (Banksy’nin Hikayesi) adlı röportajda sunucu Nigel Wrench'e Banksy adının Robbie Banksy olduğunu söylüyor. Ancak bu söyleşide doğru söyleyip, söylemediği de henüz bilinmiyor.

Yorumlar