Kültür Sanat

5 bin yıllık mezardan ölümsüz aşk çıktı

Kazaksitan'da bir mezardan 5 bin yıllık aşk çıktı. Kim oldukları bilinmiyor ama bugün bile herkes onların 5 bin yıln önce birbirine karasevdalı olduğunu anlıyor.

5 bin yıllık mezardan ölümsüz aşk çıktı

Resimde görülen yüzleri birbirine çevrili genç erkek ve kadın, yaklaşık 5.000 Yıl önce Kazakistan'da gömülmüştü. İskeletleri toprağa verildikten yaklaşık 5 bin yıl sonra Kazak arkeologlar tarafından bulundu.

2016 yılında bulunan taş piramit ile gündeme gelen Kazakistan'ın Karaganda (Karağandı) bölgesinde Talda nehrinin sağ kıyısında Shet ilçesinde (Şet Bölgesi) Kyzyltau Dağları (Kızıl-Tuu - Kızıltaş dağları) civarında 2016 yılından bu yana Taldy Arkeoloji Parkı ekibi arkeologlarınca gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında bu yıl Bronz Çağı'na ait altın takılar bulundu.

Mezarda aynı zamanda bir ata ait kalıntılar ve koşum takımları da vardı

Karaganda Bölge Valiliği'nin yaptığı açıklamaya göre; alanda bulunan Қаражартас (Karazartas / karajartas) 2 mezarlığında geçtiğimiz yıl yapılan kazılarda bulunan yüzleri birbirine bakarak gömülmüş genç bir çifte ait mezarla ilgili açıklamada da bu sene yapıldı.

Mezarda bulunan genç erkeğin ve kadının muhtemelen soylu ailelere mensup bir çift olduğu ve yaşarken birbirilerine tutkuyla bağı romantik bir ilişki içinde oldukları tahmin ediliyor. Genç erkek ve kadın, mezara bazıları altından yapılmış takılar, bıçak, seramik ve boncuk gibi çeşitli mezar eşyalarıyla gömülmüştü. Mezarda aynı zamanda bir ata ait kalıntılar ve koşum takımları da vardı. İskeletlerin genç olduğu belirtili ama yaş aralığı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Igor Kukushkin: Çiftin cenazesi Bronz Çağına ait görünüyor.

Saryarkinski Arkeoloji Enstitüsü (Saryarkinsky Archeology Institutu) Arkeolog Igor Kukushkin; "Kazı alanı toplam beş höyükten oluşuyor ve biz bu yıl dördüncü höyüğün ilk çeyreğini inceliyoruz.Genç çiftin olduğu mezarlık, geçen yıl bulunmuştu. Kadın ve erkek mezarda birbirlerine bakıyordu. Muhtemelen, soylu ailelere mensup gençlerdi. Mezar hediyeleri zengin insanlar olduğunu açıkça gösteriyor. Kızın kolunda yuvarlak, parmaklı bükülmüş kalın bir bilezik ve boynunda altın takılar vardı. Mezarda aynı zamanda bronz bilezikler, bıçaklar, kadınların takı olarak kullandığı taş ve bronz boncuklar ve at koşum takımı vardı. Çiftin cenazesi Bronz Çağına ait görünüyor. M.Ö. üçüncü ya da dördüncü binyıl olabilir.

Arkeologlara göre, o çağlarda soylu aile fertleri, yönetici ve seçkinler, savaş arabaları ile gömülüyordu. Mezardaki at ve koşum takımı bu mezarda da bir araba olduğuna yorumlanıyor.

Mezar yerlerinde bulunan kemik örneklerinin incelenmesi ve kesin tarihlendirme yapılması için radyo-karbon analizine gönderildiğini belirten Igor Kukushkin; "Kazakistan'da Begazy-Dandybay kültürüne (Begazı-Dandibay veya Begaz Dandibay kültürü olarak biliniyor) ait pek çok kalıntı bulundu. Burada bu kültüre ait özellikler sergileyen kabileler var. Mezarlardaki arabalar da bu kültürün önemli özelliklerinden." dedi

Zülfikar Emin - arkeolojikhaber.com

Yorumlar