Hristiyanlık

Aziz Vlas'ın Sivas'taki mezarı kazılıyor

Hristiyanlığın ilk piskoposlarından Aziz Vlas'ın mezarı olduğu tahmin edilen alanda arkeoloji kazısı yapılıyor.

 Aziz Vlasın Sivastaki mezarı kazılıyor

Anadolu'da Hristiyanlığın ilk piskoposlarından Aziz Vlas'a ait olduğu düşünülen Sivas'taki mezarda arkeolojik araştırmalar sürüyor. 

Adı Rumca ile Latince'ye Blasios, Fransızca'ya Blaise, Almanca'ya Blasien olarak geçen Aziz Vlas, "Cerrahların, bağcıların, balıkçıların, mimarların hamisi" olarak Hristiyan mitolojisinde yer alıyor. Fransa ve İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde çok sayıda çocuğa ismi verilen Aziz Vlas'ın adına çok sayıda kilise ve manastır inşa edildğ.

Çeşitli kaynaklarda, Anadolu'da Hristiyanlığın ilk piskoposlarından olduğu ifade edilen Aziz Vlas'ın 280-326 yıllarında Sivas'ta yaşadığı belirtiliyor.

Aziz Vlas'a ait olduğu tahmin edilen, Gök Medrese Mahallesi'ndeki mezarın çevresinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Erdal Eser başkanlığında başlatılan kazı çalışması sürüyor.

Kazılarda Vlas'ın ölümünün ardından mezarındaki veriler ışığında Orta Çağ'a ait bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

Bölgedeki mezar yerinin Aziz Vlas'a ait olduğunun düşünüldüğünü belirten Eser, alanda çevre düzenlemesi noktasında ilk kez somut bir adımın atıldığını ifade etti.

Eser, projenin Sivas Belediyesince hazırlandığını, alanın arkeolojik veriler içermesi ihtimali dolayısıyla Müze Müdürlüğünün kontrolünde, kendisinin bilimsel danışmanlığında kazı çalışması yürütüldüğünü dile getirerek, "Ekibimizle projeye bir zemin hazırlamaya çalışıyoruz. Bu alandaki Orta Çağ'a ait arkeolojik verileri mümkünse yakalamaya çalışıyoruz. Şu anda yaptığımız çalışmanın içeriği budur." dedi.

Arkeoloji kazıları sonrası  Aziz Vlas'ın mezarının inanç turizminden daha fazla pay alması hedefleniyor.

Yorumlar