Diğer

Hindistan’da batık Vişnu Tapınağı bulundu

Mahanadi nehrine batmış Vişnu'ya tapınmak amacıyla inşa edilmiş 500 yıllık tapınak bulundu.

Hindistan’da batık Vişnu Tapınağı bulundu

Hindistan’da Odisha’nın Nayagarh bölgesinde, uzun zaman önce Mahanadi nehrine batmış 15 Yüzyıla ait olduğu düşünülen bir tapınak bulundu, 18 metreden fazla yüksekliğe sahip tapınak Odishaya özgü tacımsı bir şekilde yukarıya doğru kıvrım yapan bir sitil ile inşaa edilmiş.

19 yy’da nehrin kol değiştirmesi neticesi bölgede nehir kıyısındaki 22 tapınak gibi suların yükselmesi nedeni ile nehre batmış. Sular biraz çekilince tapınağın taç kısmı olarak adlandırılan yüksek çatısı ortaya çıktı.  Mahanadi Nehri’ne batmış antik tapınak, Odisha’nın Nayagarh bölgesindeki Padmabati köyünde yeniden ortaya çıktı.

Vişnu'ya Adanmıştı

Tapınak, Hint Ulusal Sanat ve Kültürel Miras Sorumlusu (INTACH)’na bağlı arkeolojik araştırma ekibi tarafından keşfedildi. Antik tapınağın Tanrı Vishnu‘ya adanmış olduğuna inanılıyor. Antik tapınak taç tarzı, yukarıya doğru kıvrım yapan yükselti ile inşa edilmiş.

Gopinath tapınağının “ mastaka ” ya da tacı, bazen Mahanadi’nin su seviyesinin düştüğü yaz aylarında görülür. Ekip tapınağın Bhapur tehsil’in altındaki Padmabati köyünde Mahanadi sularına batmış tapınağın ‘mastaka’sı (tacımsı yükseltisi ya da çatısı) üzerine bastı.

Yerel bir miras meraklısı Rabindra Kumar Rana’nın yardımıyla siteyi belgeleyen proje asistanı Deepak Kumar Nayak, tapınağın Tanrı Krishna’nın bir formu olan Gopinath Deba’ya adanmış olduğunu söyledi.

Su Altında 22 Tapınak Olduğunu Söylüyorlar

Geçmişte Padmabati köyü yedi köyün birleşimi olan Satapatana’nın bir parçasıydı. Bununla birlikte, Mahanadi rotasını değiştirirken, 19. yüzyılda tüm arazi, sular altında kaldı ve köylüler tüm tapınaklarını tanrıları ile birlikte daha yüksek topraklara taşıdı.

Padmabati köyündeki günümüzde Lord Gopinath tapınağı, baş tanrının orijinal idolüne sahip. Yerliler bölgede su altında yaklaşık 22 tapınak olduğunu, ancak Gopinath Deba tapınağının sadece en uzun kısmı olan “mastaka” sının birkaç yıldır göründüğünü söyledi.

“Mastaka” en son 11 yıl önce görüldü. Rana, “Son bir yılda, değişen su seviyesi nedeniyle 4 ila 5 gün boyunca görülüyor” dedi. Bulgular, tarihçi Anıl Dhir tarafından yürütülen INTACH’in Mahanadi Vadisi Miras Alanları Belgeleme projesinin bir parçası ile elde edildi. Tapınak, ‘mastaka’ yapım tarzı ve kullanılan malzemeler düşünüldüğünde 15. ila 16. yüzyıla kadar uzanabilir. Batık tapınak batıya bakacak biçimde yapılmış. Tapınağın yüksekliğinin 60 feet (18.88 metre) olabileceği düşünülüyor. (Kaynak: The New İndian Express Çeviri: Yeryüzünden Haberler)

Yorumlar