Yurt

Türkiye'de patlama ihtimali olan yanardağ var mı?

Türkiye'deki yanardağlardan biri tekrar aktif hale gelebilir mi? En son yanardağ patlaması ne zaman yaşandı?

Türkiyede patlama ihtimali olan yanardağ var mı?

Dünya üzerinde 500 aktif volkan var ve her yıl bunlardan 50 kadarı harekete geçerek lav ve kül püskürtüyor. 

Türkiye sınırları içinde 13 yanardağ var. 

Tarih boyunca pek çok volkan patlamasına sahne olan Anadolu'daki en son yanardağ patlaması Tendürek Dağı'nın lav püskürtmesi ile 166 yıl önce gerçekleşti.

Türkiye'deki yanardağlar bir gün tekrar aktifleşip, lav püskürtebilir mi?

Milliyet gazetesinden Selçuk Bulut ve Senim Tanay Karakuş'un haberinde görüşlerine yer verilen uzmanlara göre "Son dönemde yaşanan Datça ve Ege depremleri, volkan faaliyetleriyle bağlantılı olabilir".

Verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlama, 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleşti. Ancak uzmanlara göre, bu volkanlar tamamen susmuş değil ve zamanı geldiğinde tekrar faaliyete geçecek!

Türkiye’deki volkanik hareketlilik hakkında bilgi veren Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, "Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’deki volkanlar çok eski ve aktif değiller. Son dönemde herhangi bir aktivite de görülmemiş durumda. Yakın bir tarih sayabileceğimiz 1855’teki patlama sonrasında yani yakın gelecekte bir patlama beklemiyorum. Ancak Ege’deki volkanlar bu durumun dışındalar, aktif olarak harekete geçebiliyorlar" dedi.

Volkanik hareketlerin depremleri tetikleyip tetikleyemeyeceği sorusunu ise Dr. Gündoğdu, şöyle cevapladı: "Volkanik hareketler depremleri tetikliyor ancak bunlar büyük depremlerden ziyade sıralı, küçük depremler. Büyük depremler dediğimiz kategoriye çok girmiyorlar."

Son dönemde yaşanan Ege depremlerine dikkat çeken Prof. Dr. Okan Tüysüz , "Datça ve Ege depremlerinin, volkanik faaliyetlerle ilgili olabileceği yönünde kuşkular var" açıklamasında bulundu. "Jeoloji açısından uzun kabul edilmeyen 160-170 yıl önce Tendürek ve Ağrı’da çeşitli patlamalar meydana gelmiş. Son 10-15 bin yılda meydana gelen bir patlama varsa bu volkanlara aktif volkanlar diyoruz" diyen Prof. Dr. Tüysüz, 1855 yılının hiç de uzak bir zaman dilimi olmadığını belirtti.

Tüysüz, "Yanardağlar yeniden harekete geçebilir mi?" sorusuna da, "Yeniden harekete geçebilir ancak bu tarih, 10-15 bin yıllık bir zaman dilimini kapsıyor. Yani yarın öbür gün gibi değil, uzun vadede bir patlama yaşanabilir" cevabını verdi. Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Mesela Kula’daki volkanlarda insan ayak izi var. Bu da bizlere insanların olduğu devirde Kula’da volkanik bir faaliyetin gerçekleştiğini gösteriyor" detayını da paylaştı.

Türkiye’de volkanların yaratacağı depremlerin orta ya da küçük ölçekli olacağına dikkat çeken Prof. Tüysüz, "Ege Bölgesi’nde görülen depremlerin volkanik tetiklemelerle olduğu yönünde bilgiler var. Volkanlar ülkemizde küçük depremlere neden olurken Güneydoğu Asya’da büyük çaplı depremlere, tsunamilere yol açıyor" bilgisini verdi.

Yorumlar