Yurt

Türkiye Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdiğini belirterek, rezervin 2023'te kullanıma sunulacağını söyledi.

Türkiye Karadenizde 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.ğini söyledi ve  "Fatih sondaj gemimiz 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Hemen tespit kuyuları açmaya başlayacağız. Üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır" dedi.

"Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın tesisinde de büyük öneme sahiptir." diyen Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır." ifadesini kullandı.

Türkiye, 320 Milyar Metreküp Doğal Gazı Kaç Yıl Kullanabilir?Kısa süre önce Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi Türkiye'de kaç yıl kullanılabilir? Botaş'ın verilerine göre Tuna-1'deki doğal gaz rezervi 6-7 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabilir.

 

Erdoğan, "Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Sondaj ve sismik araştırma çalışmalarımızda en küçük bir dışa bağımlılığımız söz konusu değildir. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimizle dünyanın en önde gelen ülkeleri arasına dahil olduk." dedi.

"FATİH SONDAJ GEMİMİZ 320 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ REZERVİ KEŞFETTİ"

"Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi." diyen Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

"Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğal gazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız." ifadesini kullandı.

"İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den de bekliyoruz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz'de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk. Keşifler için söylenen o güzel sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum, her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah'ın izniyle devamı da gelecek. Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok. "Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz.

''DOĞAL GAZDA, PETROLDE VARIZ DİYECEĞİZ''

9 derin sondajını tamamladık. Kararlılıkla bunlar devam edecek. Öyle ülkelerle çalıştık ki bunlar marka isimlerdi. 100-150 arama yapıp netice alamayıp dönüp gidenler bizden para almadılar bütün harcama kendilerinden.

Kanuni de devreye girdikten sonra Karadeniz'de Kanuni ile de yola devam edeceğiz. Doğal gazda petrolde varız diyeceğiz.''

BAKAN ALBAYRAK: KEŞİF 83 MİLYONUN

Erdoğan'ın ardından söz alan Maliye Bakanı Berat Albayrak ise şöyle konuştu:

"Bugün burada ifade edilen keşif, 83 milyonun. Hakkari'den Edirne'ye Artvin'den Muğla'ya vatandaşlarımızın her birinin sevinç yaşayacağı büyük bir adım atılıyor. Bugün burada gemideki arkadaşlarla da teknik süreci değerlendirdikten sonra şunu ifade edebilirim ki, mevcut keşif ve potansiyelle birlikte inşallah ülkemizin gündeminde cari açık konusunu artık kaldırdığımız; çünkü ortalama 40 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan bir ülke Türkiye.

Bugün potansiyelle birlikte cari açığı değil, cari fazlayı, döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir dönemin başladığını şu son saat içerisindeki bilgilendirmelerle görmüş oldum.

Ve Allah'ın izniyle Türkiye artık yeni bir döneme giriyor.Artık ne doğu ne batı yeni eksen Türkiye söylemiyle yeni bir sürece gidiyoruz."

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: YAKLAŞIK 1000 METRE DAHA DERİNE İNECEĞİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şöyle konuştu:

''Yaklaşık 500 metrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sürekli testleri yapıldı yapılan test analizden sonra TPAO'dan çalışan uzmanlarımız gaz miktarını rezerv miktarını tespit ettiler. Yaklaşık 1000 metre daha derine ineceğiz. Aşağıda iki katmanın daha olduğunu oralarda da gaz kaynağına da ulaşacağımızı gösteriyor. Testlerden sonra gaz son derece kaliteli.''

BUGÜNE DEK POLİTİKACILARIN AÇIKLADIĞI DOĞALGAZ BULUNDU HABERLERİ

Türkiye’nin ihtiyacını yıllarca karşılayacak büyüklükte bir doğalgaz rezervi keşfedildiği iddiası bir kez daha gündeme geldi. Bu seferki iddia önümüzdeki yıllarda gerçeğe dönüşür mü bilinmez ama yakın tarihte özellikle seçimlerden önce çok sayıda yerde doğalgaz, petrol ve kömür gibi enerji rezervlerinin tespit edildiği haberlere yansımıştı.

İlginçtirki Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunduğu iddiası bile birkaç yılda bir gündeme getiriliyor. 

Journo'nun derlediği haberlerden bazıları şöyle:

1. HÜRRİYET: AKÇAKOCA’DA DOĞALGAZ BULUNDU (9 EYLÜL 2004)
Akçakoca açıklarında doğalgaz bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Akçakoca açıklarında yapılan sondaj sonucu, Karadeniz’in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini yaptıklarını açıkladı. Yıl sonuna kadar ciddi yatırımlar yapılarak, doğalgaz karaya çıkartılacak. 

2. DHA: AKÇAKOCA’DA DOĞALGAZDAN SONRA PETROL UMUDU (26 KASIM 2006)
TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan ilk doğalgaz üretim tesisinde sona doğru gelindiğini, açıklarda ve daha derinlerde petrol bulacaklarından emin olduklarını söyledi. 

3. AA: KARADENİZ DOĞAL GAZI DEVREYE GİRDİ (20 MAYIS 2007)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkartılan doğalgazın Türkiye’de konutlarda tüketilen doğalgazın onda birini karşılayabildiğini söyledi.

4. SABAH: KARADENİZ’DE PETROL AĞA TAKILDI (26 AĞUSTOS 2007)
Müjdeli haber önceki gün Meclis’te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi. Muharrem Sarıkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in verdiği müjdeli haberi yazdı. 

5. SABAH: SAKARYA’DA DOĞALGAZ BULUNDU (15 MAYIS 2009)
Kaynarca ilçesinde, TPO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatıldı. TPAO bir süre önce Karadeniz Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aynı hat boyunda araştırma yaptı.

6. AA: YENİ DOĞALGAZ REZERVİ BULUNDU (17 HAZİRAN 2010)
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmaları sırasında 1.600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi. Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı. (Kaynak)

7. AA: TPAO’DAN SEVİNDİREN AKÇAKOCA AÇIKLAMASI (29 MART 2011)
TPAO’dan Akçakoca’daki üretim platformuyla ilgili güzel haber geldi. Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Düzce’nin Akçakoca İlçesi açıklarındaki 4’üncü doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söyledi.

8. BAKAN YILDIZ: PETROL BULDUK AMA ÇIKARAMIYORUZ (25 AĞUSTOS 2012)
Akçakoca açıklarındaki doğalgaz platformunda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarlarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını kaydetti. Yıldız, “Ancak hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı” dedi. 

9. MİLLİYET: KARADENİZ, PETROL VE DOĞALGAZDA YENİ MERKEZ (10 MART 2013)
Enerji savaşlarının yeni merkezi Karadeniz oluyor. Exxon-Mobil, Shell, Chevron, Total, OMV, Rosneft, Petrobras ve Repsol gibi küresel oyuncuların bölgeye akın etmesi “Karadeniz’de ciddi petrol ve doğalgaz rezervi” olduğuna dair tezleri güçlendiriyor. 

10. BAKAN DÖNMEZ: AKÇAKOCA’DA BİR DOĞALGAZ KEŞFİ OLDU (29 HAZİRAN 2020)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu. Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz’den o açıdan biraz daha ümitliyiz” dedi. (Kaynak)

MÜJDE HABERLERİNİN KÖKLÜ TARİHİ

Son yıllarda Akçakoca dışındaki birçok bölgede de büyük miktarda enerji rezervi keşfedildiğine yönelik haberlerin iktidar medyasında özellikle seçimlerden önce gündeme getirildiği vurgulanıyor.

Gazeteci Deniz Zeyrek’e göre 2003’ten beri en az 30 kez petrol veya doğalgaz keşfedildiğine dair bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı.

Bununla birlikte, bir sonuca varmayan benzer haberlerin özellikle seçim öncesinde Türkiye medyasında zaman zaman yer aldığı dikkat çekiyor.

Yorumlar