Yurt

Türkiye Bitcoin benzeri Kripto Paraları resmen tanımış oldu

Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik, elektronik paraların ve kripto varlıkların tanımının yapılmasına ilişkin önemli bir düzenleme.

Türkiye Bitcoin benzeri Kripto Paraları resmen tanımış oldu

6 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik, Bitcoin’in ve diğer kripto paralarının yasaklanıp yasaklanmadığı konusunda tartışmalar yarattı.

Bilişim hukuku uzmanı avukat Atakan Karataş, Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliğin Türkiye’de kripto varlıkların tanımının yapılmasına ilişkin önemli bir düzenleme olduğu belirterek, ilgili yönetmelik kapsamında kripto varlıkların, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar şeklinde tanımlandığını ifade etti.

Kripto Varlıklar Değil, Kripto Varlıkların Ödeme Aracı Olarak Kullanılması Yasaklandı!

İlgili düzenlemenin kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasının yasaklanmasını içerdiğini, kripto para bulundurmanın yaptırımına ilişkin bir düzenleme olmadığını belirten Avukat Atakan Karataş, kripto varlık sahiplerince bitcoin, ethereum, dogecoin, ripple gibi kripto paralarıyla ödeme yapamayacağını veyahut ödeme alamayacağını, yapılan bir hizmet karşılığında veya üretilen bir ürün karşılığında kripto varlıkların kullanılamayacağını ve ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağını, örneğin e-ticaret sitesinden bir ürünün satın alımında kripto varlıkların kullanılamayacağını ancak ödeme faaliyetleri dışında kripto-para alım satım platformlarında işlem yapabileceklerini belirterek konuya açıklık getirdi. 

Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları ile Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Dikkatli Olmalı!

İlgili yönetmelik kapsamında karışıklığa neden olan bir diğer hususun ödeme hizmeti sağlayıcılarına ilişkin olduğunu belirten Karataş, yönetmeliğe göre ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında ödeme hizmeti sağlayıcılarının kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyeceği, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunulamayacağını ifade etti. Karataş ilgili madde de yer alan “iş modeli geliştirme” ifadesinin geniş bir şekilde yorumlanabileceğini, bu hususta ilerleyen dönemde bir sınırlandırılmaya gidilebileceğini belirtti.

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyeceğine ilişkin düzenleme getirildiğini belirten Karataş,, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının bu düzenlemeye aykırı davranması halinde 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'da öngörülen yaptırımlarla karşılaşabileceğini ifade etti. 

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ÇEKİLİŞ DÜZENLEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER! 

Öte yandan; sosyal medya üzerinden çekiliş yapanların da bilmesi gereken önemli yasal düzenlemeler var: 

Karşılığı nakit olmayan çekilişler hakkındaki yönetmelikte belirlenen usul ve kurallara uymayan kişilerin veya kurumların 2 yıl süreyle çekiliş düzenlemekten men edilmesinin mümkün. Hatta bu durumun tekrarlanması halinde bu süre 4 yıla çıkartılabilir,  

Yapılan çekilişlerin Türk Ticaret Kanunu veya Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal etmesi durumunda ise çekiliş düzenleyen kişilerin ilgili kanunlar kapsamında çeşitli yaptırımlarla da karşılaşabilir.

Avukat Atakan Karataş, sosyal medya platformları üzerinden yapılan çekilişlerde dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Sosyal medya üzerinden yapılan çekilişler için idarece istenen bütün belge ve bilgilerle birlikte kampanyanın başlama tarihinden en geç on beş gün önce idareye başvuru yapılmasının gerektir.  Piyangoya katılımın tamamen veya kısmen sanal ortam üzerinden gerçekleşmesi halinde kampanyanın hangi sanal ortam araçları üzerinden ve hangi kişi ve kuruluşlar aracılığı ile yapılacağının katılımcılara duyurulması, katılımcıdan katılım sırasında ad-soyad-adres ve katılıma ilişkin şifre veya kod numarası bilgilerinin istenmesi ve bu bilgiler esas alınarak çekilişin gerçekleştirilmesi, kampanyaya katılımın yapıldığı sanal ortam iletişim hizmetine ait bedelin standart tarife uygulanan bir birim bedelden fazla olmaması ve bu hususların yapılacak reklam ve duyurularda kolayca okunabilecek şekilde yer alması, talihlilere kazandıkları ikramiye ile başvuru ve teslim süresine ilişkin tebligatın taahhütlü posta kanalıyla yapılması, katılıma ilişkin tüm kayıt ve belgelerin birer örneğinin çekilişten önce manyetik ve/veya elektronik ortamda idareye teslim edilmesi, idarece belirtilecek diğer hususların ve teminata ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektetir.

Çekilişlerde ne kadar izin bedeli ödeniyor?

1 şubat 2021 itibariyle, milli piyango idaresinin sitesinde yapılan duyuru ile sosyal medyada Bir mal veya hizmetin tanıtımı, pazar payının artırılması veya satılması amacıyla çekiliş yapılabilmesi için alınan izin bedellerinde bazı düzenlemeler yapıldı.  İkramiye değerinin 100.000 Türk Lirasından az olan istisnalara tabii olmayan çekilişler için 10.000 TL + KDV izin bedeli getirildi, İkramiye bedelinin 100.000 Türk lirasından fazla olduğu durumlarda ise ikramiye bedelinin %10’u + KDV’nin izin bedeli olarak ödenecek. Yönetmelik kapsamı dışında bırakılan istisnalar kapsamındaki çekilişlerde ise bu izin bedellerinin 5.000 + KDV olarak düzenlendiğini belirtti.

Yorumlar