Dünya

Genç aktivistler iklim değişikliğinden dolayı hükümetlere dava açmayı sürdürüyor

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 32 ülkeye dava açan gençler, bu ülkelerin iklim değişikliği konusunda yeterince önlem almadığını öne sürüyor.

Genç aktivistler iklim değişikliğinden dolayı hükümetlere dava açmayı sürdürüyor

Dünya çapında etkisini her alanda göstermeye başlayan iklim değişikliği konusunda genç aktivistler eylemlerine bu sefer dava açarak devam ediyor. Bu noktada etkili çözümler bulmaya ve farkındalık yaratmaya çalışan gençler, seslerini duyurmak ve dikkat çekebilmek için faaliyetlerini sürdürüyor. Şimdiki eylemleri ise 32 ülkeye dava açmak oldu. Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 32 ülkeye dava açan gençler, bu ülkelerin iklim değişikliği konusunda yeterince önlem almadığını öne sürüyor.

Kendi türünde ilk dava olma özelliği taşıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılmış olan davalardan farklı olarak bu dava ilk dava olma özelliği taşımasıyla da öne çıkıyor. Gençlerin davayı kazanması durumunda yasal olarak ülkelere karşı bir sonucun olması bekleniyor. Yaş aralıkları 11 ile 24 yaş arasında değişen bu altı davacı gencin iddiası ise orman yangınlarının küresel ısınmaya bağlı olarak gerçekleştiği.

Gençler maddi tazminat istemiyor
24 yaşındaki Claudia, 20 yaşındaki erkek kardeşi Martim ve 11 yaşındaki kız kardeşi Mariana başta olmak üzere açılan davaya dair maddi bir tazminat talep edilmiyor. Tek istedikleri iklim değişikliği konusunda ülkelerin radikal kararlar alıp bir an önce harekete geçmesi. Bunun için zamanın çok kısıtlı olduğunun farkında olan gençler, yetkililerin harekete geçmesi için mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Davayı kazanmak gençler için umut demek
32 ülkeyi ilgilendiren bu davayı kazanmak gençler açısından çok önemli. Diğer yollarla konuştukları hâlde herhangi bir sonuç alamadıkları için bu davanın etkili olabileceğine güveniyorlar. AİHM kararının hükümetleri eyleme geçirme konusunda etkili olabilmesini istiyorlar. Kararın sonuçlanması için yaklaşık 9-18 ay arası öngörülüyor.

Yorumlar