Dünya

Fransa Uzay Kuvvet Komutanlığı Kuruldu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bastille Günü kutlamalarında yaptığı açıklamada, ülkesinin ulusal askeri uzay kuvvet komutanlığı kurduğunu açıkladı.

Fransa Uzay Kuvvet Komutanlığı Kuruldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cumartesi günü yaptığı açıklamada sonunda ülkesinin hava kuvvetlerinin bir parçası olacak yeni bir ulusal askeri uzay kuvvet komutanlığı kurulduğunu duyurdu. Macron, geleneksel Bastille Günü öncesi bir resepsiyon için toplanan askeri geçit töreninde, "Uzaydaki kapasitelerimizin gelişmesini ve güçlendirilmesini sağlamak için Eylül ayında yüksek bir alan emri oluşturulacak" dedi. Macron, uzayda yenilenen askeri odağı "gerçek bir ulusal güvenlik sorunu" olarak nitelendirdi

Macron, geçen yıl uzay savunması için bir stratejiye olan ihtiyaçtan bahsetti ve bunun sonucunda bu girişimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Macron, “Onayladığım, savunma bakanlığı tarafından bana önerilen yeni mekânsal ve askeri doktrin, mekân savunmamızı sağlamamıza izin verecek. Uzaydaki durum hakkındaki bilgimizi pekiştireceğiz, uydularımızı aktif bir şekilde daha iyi koruyacağız” dedi. Savunma Bakanı Florence Parly, fonun ayrıntılarını ileriki bir tarihte açıklayacağını söyledi.

Fransa’nın uzayda askeri hazırlığını arttırmak istemesi; ABD’ye, Çin’e ve Rusya’ya karşı bir hamle olarak yorumlanıyor. Gözlemciler; casus uydular, konum izleme, iletişim ve siber saldırılar da dâhil olmak üzere askeri faaliyetlerin giderek artan bir şekilde Dünya’nın yörüngesinde kurulmakta olduğunu gözlemliyorlar. Fransa, uzayda savunmaya 3,6 milyar euro tahsis eden 2019 ve 2025 arası askeri harcama planına sahip. Bu plan, Fransa’nın CSO gözlem ve Syracuse iletişim uydularının yenilenmesini, üç CERES elektromanyetik izleme uydularının fırlatılması ve GRAVES adlı mekânsal radar gözetleme sisteminin modernizasyonunu içeriyor.

Pentagon, Trump'ın uzayda "savaşla mücadele alanı" ilan eden emirlerle ilgili yeni bir Uzay Gücü için planlar hazırladı. Ancak bu proje, hâlâ ABD Kongresi'nin onayını gerektiriyor. Mart ayında Birleşmiş Milletler, uzayda silahlanma yarışını önleme amaçlı görüşmelerde anlaşma sağlanamayacağını belirtmişti.

Okan Doğan - webtekno.com

Yorumlar