Dünya

Etiyopya yeni yıla girdi

Etiyopya Takvimi eski tabiriyle Habeşe Takvimi, Etiyopya Hristiyanları için de dini takvim olarak kabul ediliyor. Miladi takvimdeki tarih ilerleyişini 7 yıl 8 ay 11 gün geriden takip eden Etiyopya Takvimi, güneş esaslı bir takvim.

Etiyopya yeni yıla  girdi

Kendine özgü bir takvim kullanan Etiyopya halkı, 2010 yılını ekonomik gelişme umudu ve etnik bölünme korkularıyla karşıladı.

Mısır'daki Kıpti Hristiyanların kullandığı takvim ile benzerlik gösteren Etiyopya Takvimi'nde 30 günden oluşan 12 ay ile 5 veya 6 artık günü içeren 13'üncü ay bulunuyor. Bu takvime göre, yeni yıla her yıl 11 veya 12 Eylül'de giriliyor.  . Kendine özgü takvimin yanı sıra farklı saat sistemini de kullanan Etiyopya'da gün, 12 saatlik iki farklı bölümden oluşuyor. 12 saatlik ilk saat dilimi sabah 06.00'da, ikinci saat dilimi ise 18.00'de başlıyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip olan ülke, yeni yılda ülkedeki yoksulluğun son bulmasını umarken, aynı zamanda artan etnik ayrışma için de büyük endişe taşıyor.

Yeni yıl beklentilerini AA muhabirine anlatan otobüs şoförü Akalu Bulcha, ülkede artan etnik ayrışma sebebiyle kaygılı olduğunu söyledi.

Bulcha, "Nereye gidersem gideyim, insanların etnik kimlik bilincini ziyadesinden fazla taşıdığını görüyorum. Huzurumuz ve birliğimiz için dua edeceğiz." diye konuştu.

Ülkenin Oromo ve Amhara eyaletlerinde geçen yıl çıkan gösterilerde 700'e yakın kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi tutuklanmıştı. Aynı bölgelerde zaman zaman baş gösteren eylemler ve gözaltılar halen gerilimin sürmesine neden oluyor.

Etiyopya, Addis Ababa ve Dire Dawa gibi iki özel şehir yönetiminden ve etnik kökenin esas alındığı 9 farklı eyaletten oluşuyor.

- Zengin ve fakir arasındaki uçurum

Yılbaşı alışverişi yapan altı çocuk annesi Etagegn Gemechu, hayat pahalılığından şikayet ederek "Çocukların hepsinin yeni kıyafetlere ihtiyacı var ve ayrıca okul masrafları var. Yeni yılla baş etmek bizim gibi aileler için zor olacak." ifadelerini kullandı.

Memur olan Alemu Gebre, ülkedeki ekonomik büyümenin refaha sebep olmasına rağmen zengin ve fakir arasındaki büyük uçurumu da beraberinde getirdiğini söyledi.

Gebre, "Milli servetimize, yıllardır yolsuzluk yapan memurlar ve onların suç ortakları tarafından el konuyor. Hükümet son olarak yolsuzluk sebebiyle çok sayıda kişiyi gözaltına aldı ama çok geç." dedi.

Ülkede temmuz ayında başlatılan yolsuzluk operasyonunda çok sayıda iş adamı ve bürokratın yanı sıra Devlet Bakanı Alemayehu Gujo da gözaltına alınmıştı.

- 6 bin 734 mahkum affedildi

Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome, yayınladığı yeni yıl mesajında, ülkenin kalkınma amaçlarının gerçekleşmesi için vatandaşları birlik içerisinde çalışmaya davet ederek yoksulluğun son bulması için hazırlanan büyüme planının büyük önem taşıdığını hatırlattı.

Teshome ayrıca yeni yıl münasebetiyle 697 mahkumun affedildiğini belirtti. Böylece yeni yıl öncesinde ülkenin Amhara eyaletinde bin 981, Tigray eyaletinde 957, Güney Milletleri-Milliyetleri ve Halkları eyaletinde 3 bin 99 olmak üzere toplamda 6 bin 734 mahkum affedilmiş oldu.

- Kendine özgü takvim ve saat kullanıyor

Etiyopya takvimi eski tabiriyle Habeşe Takvimi, Etiyopya Hristiyanları için de dini takvim olarak kabul ediliyor.

Miladi takvimdeki tarih ilerleyişini 7-8 yıl geriden takip eden Etiyopya takvimi, güneş esaslı bir takvim olma özelliği gösteriyor.

Mısır'daki Kıpti Hristiyanların kullandığı takvimle benzerlik gösteren Etiyopya takviminde 30 günden oluşan 12 ay ile 5 veya 6 artık günü içeren 13'üncü ay bulunuyor.

Bu takvime göre, yeni yıla her yıl 11 veya 12 Eylül'de giriliyor.

Kendine özgü takvimin yanı sıra farklı saat sistemi de kullanan Etiyopya'da gün, 12 saatlik iki farklı bölümden oluşuyor. 12 saatlik ilk saat dilimi 06.00'da, ikinci saat dilimi ise 18.00'de başlıyor.

Yorumlar