Dünya

Chloé Zhao'nun Oscar başarısına Çin usulü sansür

En İyi Yönetmen Oscar Ödülünü kucaklayan Chloé Zhao hakkında Çin'de tek satır haber yazılmadı, internette onun ismini aramak bile yasaklandı!

Chloé Zhaonun Oscar başarısına Çin usulü sansür

Yönettiği Nomadland filmi Oscar Ödüllerinde en iyi film, kendisi en iyi yönetmen seçilen Chloé Zhao dünyanın en çok konuştuğu isim olurken, Çin onun başarısını görmezden geldi.

Çince adı Cao Ting olan Chloé Zhao'nun başarısı sansürlendi

Oscar Ödülleri olarak da bilinen ve sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden 93. Akademi Ödülleri'nde Asya kökenli Chloé Zhao'un (Cao Ting) en iyi yönetmen, yönetmenliğini yaptığı "Nomadland" film ise en iyi film ödülünü kazandı.

Çin resmi yayın organları tek satır yazmadı

Pekin doğumlu Zhao'un başarısı, uluslararası basında geniş yankı uyandırırken, Çin devletinin resmi yayın organı CCTV ve Çin Resmi Haber AjansıXinhua  başarıyı görmezden geldi.

Haberi duyuran film dergisi de sansürlendi

Oscar'da en iyi film Nomadland, en iyi belgesel My Octopus Teacher olduOscar Ödülleri olarak da bilinen 93. Akademi Ödülleri Töreni, Koronavirüs pandemisi nedeniyle iki ay gecikmeli gerçekleşti. İşte 2021 Oscar ödüllerini kazanan isimler

 Ülkenin sosyal medya platformlarından Veybo'da, 14 milyondan fazla takipçisi olan film dergisi Watch Movies tarafından Zhao'nun yönetmenlik başarısını duyuran bir bildirim, paylaşılmasından birkaç saat sonra sansürlendi. Ayrıca "Chloe Zhao, En İyi Yönetmeni kazandı" etiket çalışması da sansüre maruz kaldı.

İnternette aranması da Yasak!

Film meraklıları arasında popüler bir uygulama olan Douban, "Nomadland" ve "Zhao (Cao) Ting" için yapılan aramaları yasaklayarak "arama sonuçlarının ilgili yasa ve yönetmeliklere göre görüntülenemediği" uyarısını paylaştı. Uygulamada Zhao'nun başarısıyla ilgili birçok konuşma zinciri silinirken, ülkedeki en büyük mesajlaşma uygulaması olan WeChat'teki bir haber de silindi.

Altın Küre Ödülleri'ndeki konuşması ile Çin'i kızdırmıştı

Zhao, geçen ay en iyi yönetmen ödülünü kazandığı Altın Küre Ödülleri'nde yaptığı konuşma sebebiyle Çin'de tepkiyle karşılanmıştı. Yönetmenin, ülkenin yönetim sistemiyle ilgili yaptığı yorumlarla kendi ülkesine hakaret ettiği iddia edilmişti.

 İdris Sülün - AA

Yorumlar