bilimsel

Sabah ilk işiniz kahve içmekse bu haberi iyi okuyun

Sabah uyanır uyanmaz içilen kahve hakkında önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, ilk fincanınızı içmeden önce bir süre beklemeniz daha iyi olacağını belirtiyor.

Sabah ilk işiniz kahve içmekse bu haberi iyi okuyun

Kahve içmenin bir çok yararı var. En bilinen faydası içerdiği kafeinin insanın uyanık kalmasına yardımcı olması. Uzun bir araç yolculuğu veya yorucu işler sonrası gibi zamanlarda rahatlamaya yardımcı olması da malum.. 

Yakın zamanda yapılan bilimsel araştırmada sadece kahve aromasının bile diş tedavisi gören hastalarda stres giderici etkisi olduğu ortaya çıktı. Ayrıca kahvenin Alzheimer ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucu olabileceğini gösteren bazı kanıtlar da bulunuyor ve bunlar kesinlikle daha fazla araştırma yapılmasını gerektirecek kadar yeterli.

Öte yandan kahveden kaçınması gereken insanlar var. Örneğin hamilelik sırasında aşırı kafein alımı sağlık uzmanları tarafından önerilmiyor. İrritabl bağırsak sendromu veya gastroözofageal reflü hastalığı gibi sindirim sorunları olan bazı kişiler, kahveden uzak durduklarında semptomlarının yönetilmesinin daha kolay olduğu öne sürülür.

Sabah Kahvesi neden pek önerilmiyor?

Günün ilk kahvesinin kötü şöhret kazanmasının en büyük faktörlerü hidrasyondur. Kafeinin idrar söktürücü etkisi vardır, yani daha fazla idrara çıkmanıza neden olur. Kahvedeki su günlük sıvı alımınıza katkıda bulunur, bu nedenle kahvenin, özellikle de kahve içmeye çok alışkın olan kişilerde “su kaybına yol açtığını” söylemek doğru değildir. Ancak, sade su, susuz kalmaktan kaçınmanın tartışmasız en iyi yoludur. Günde iki litre gibi kritik bir hedefe ulaşma konusunda endişelenmenize gerek olmasa da, sabah kahve içmeden önce güne bir bardak su ile başlamak o kadar da kötü bir fikir olmayabilir.

Kahve karşıtlarının bahsedeceği bir diğer şey de, kortizol hormonunun salınması yoluyla stres hormonları üzerindeki bilinen etkisidir. Kahve, uyandığımızda zaten en yüksek seviyede olan kortizol üretimini uyarır, ancak bu etki düzenli kahve içenlerde azalmış gibi görünmektedir. Yine de gözlerinizi açtığınız anda yoğun bir (veya iki) fincan kahve içiyorsanız, bu kafeinden tam olarak yararlanamıyor olabilirsiniz; bu nedenle sabah rutininizde biraz daha bekleyerek kortizol düşüşü başladığında kahvenizi içmeniz daha iyi olabilir.

Yorumlar