bilimsel

Rusya'da 30 bin yıllık ayı mumyası bulundu

Rusya'da nesli 15 bin yıl önce nesli tükenen mağara ayılarından birine ait doğal yollarla mumyalaşmış tam beden ve bir de yavru ayı bedeni keşfedildi.

Rusyada 30 bin yıllık ayı mumyası bulundu

Rusya'nın Arktik bölgesinin Büyük Lyahov Adası'nda geyik çobanlarının bulduğu ayının vücudunun çürümemiş olması bilim insanlarını şaşırttı.Soyu kuruyan mağara ayılarının varlığı daha önce bulunan kemiklerden biliyordu, bu kez doğal yollarla mumyalaşmış bütün beden bulunması büyük heyecan uyandırdı.

Yakutsk Devlet Üniversitesi paleontologları, 22 bin ila 39 bin yıl önce yaşadığı tahmin edilen hayvanın iç organlarının bile yerli yerinde olduğunu aktardı. Uzmanlar, radyokarbon analizi ile hayvanın gerçek yaşını ortaya çıkarmayı umuyor.

Bir yavru mağara ayısı da bulundu

Üniversiteden yapılan açıklamada, çobanların hayvana rastladığı günlerde Yakutiya'da da bir yavru mağara ayısının bulunduğu belirtildi. Ana karada bulunan kalıntılarla ilgili ayrıntı verilmedi.

İki hayvanın da DNA'sı tespit edilecek.

Rusya'nın Sibirya kıyıları, nesli binlerce yıl önce tükenmiş hayvanlarla ilgili tarihe ışık tutan çok sayıda önemli keşfe imza atılan bir bölge. Permofrostların erimesiyle buz çağına dair izler de gün yüzüne çıkar oldu.

Yorumlar