bilimsel

Bir kağıdı en fazla kaça katlayabiliriz?

Bir kağıdı 8 kereden fazla katlayabilir miyiz?

Bir kağıdı en fazla kaça katlayabiliriz?

Eğer A4 boyutlarında bir dosya kağıdından bahsediyorsak, ikiye katladığınız her seferde alan daha da daralıp kağıdın kalınlığı çok daha artacağından bu varsayımın doğru olduğu söylenebilir.

Fakat yeterli büyüklükte bir kağıdınız ve bolca zamanınız varsa, belli bir kalınlığa ulaştığında hâlâ ikiye katlayabilecek kadar gücünüz de varsa katlamaya devam edebilirsiniz.

Bir kağıdı üçüncü kez ikiye katladığınızda, kağıt tırnaklarınızın kalınlığına ulaşır. Yedinci katlanışında 128 sayfalık bir defterle eşdeğer olacaktır.

10 kez katlandığında elinizin kalınlığını geçer. 23 kez katlayacak olsanız, 1 kilometre kalınlığa erişir. 30. katlanışındaysa sizi uzaya taşıyabilir çünkü 100 kilometreye erişmiş demektir.

Katlamaya devam edecek olsanız, 42. katlanışında Ay’a, 51’deyse Güneş’e ulaşabilirdiniz. Hızla ileriye sarıp 81 kere katlayabildiğinizi varsayalım; bu miktar 127.786 ışık yılı uzaklığa karşılık gelir. Yani neredeyse Andromeda’ya kadar ulaşabilirsiniz demektir.

Diyelim ki çok güçlüsünüz, hâlâ katlamaya devam edebiliyorsunuz. 90. katlayışınızda kağıdın kalınlığı 130,8 milyon ışık yılı mesafeye dek erişmenizi sağlar. Bu da, Andromeda ve Samanyolu dahil yaklaşık 100 galaksiyi içine alan Başak takımyıldızının genişliğine eşit.

Ancak hemen durmayın, biraz daha devam edin. Zira 103. katlayışınızla birlikte gözlemlenebilen evrenin sınırları dışına çıkabilirsiniz ki bu da çapı 93 milyar ışık yılı olan bir alan demek.

Bu arada hatırlatmak gerek; rekor, 12 katlamayla Britney Gallivan’a ait.

 

 

 

(Popular Science Türkiye Ocak 2015 sayısından.)

 

Yorumlar