bilimsel

Afrika'da 2 bin yıllık hayvan tuzakları keşfedildi

2 bin yıl önce Güney Afrika yerlilerinin çölde inşa ettiği taş duvarların aslında av hayvanları için oluşturulan tuzaklar olduğu tahmin ediliyor.

Afrikada 2 bin yıllık hayvan tuzakları keşfedildi

Güney Afrika'nın Trans-Gariep (Trans Xhariep) bölgesindeki Keimoes şehrinin çöl arazisinde araştırma yapan  Johannesburg Üniversitesi Paleo-Araştırma Enstitüsü ekibi çölde insan eliyle yapılmış kaya oluşumlarının hayvamlar için hazırlanmış bir çöl tuzağı olduğunu savundu. 

Güney Afrika Ulusal Araştırma Vakfı (African National Research Foundation) tarafından Afrika Kökenleri Platformu (African Origins Platform) Projesi çerçevesinde 2016 ile 2019 yılları arasında bir uçaktan LİDAR ekipmanı kullanılarak elde edilen hava görütülerinde belirgin şekilde görülen kaya duvarlarının av amaçlı kullanıldığı tahmin ediliyor.

Springer dergisinde yayınlanan makalede yer alan araştırma sonuçlarına göre, havadan görüntülenerek incelenen insan eliyle yapılmış kaya oluşunları, vahşi hayvanları avlamak için kurulmuş tuzakların bir parçası ve av hayvanları bu taş geçitlerden onları bekleyen ölüm tuzaklarına yönleniriliyordu.

Tuzak alanları, bir metre genişliğinde ve bir buçuk metre yüksekliğinde birbirlerine parelel iki duvar oluşturacak şekilde taşlar yığılarak inşa edilmişti ve duvarlar daralarak, kovalanan hayvanları, daha kolay öldürülmelerini sağlayacak çukurlara yönlendiriyordu. 

Taş Devri ve Tunç Çağı’nda yaşayan eski avcıların Filistin, İsrail, Ürdün ve Suriye bölgelerinde  benzeri tuzak alanları kullandıkları önceden biliniyordu.  Yaban domuzları,  geyikler, yaban sığırları ve benzeri hayvanlar bu şekilde tuzağa düşürürlerek avlanıyordu. 

Araştırmacılara göre Güney Afrika'nın eski avcıları; her birinin farklı hayvanları yakalamak için kullanılmış birbirlerine yakın birkaç tuzak alanı inşa etmişti. Tuzakların yapısı ve kullanılma biçimleri, göç rotaları da dahil olmak üzere hayvan davranışlarını insanların çok iyi gözlemlediğini gösteriyor. 

Tuzakların tümü, iki kilometrelik su havzaları içinde inşa edilmişti ve eğimleri yokuş aşağı koşmayı mümkün kılıyordu...

Ali Zülfikar Emin  - Mistikalem.com

Yorumlar