Uzay

Uzayda bir yıldız işte böyle patladı

Kozmik Arka Bahçemizde çöken bir yıldız, şimdiye kadar görülen en fantastik Gama Işını Patlamasına neden oldu.

Uzayda bir yıldız işte böyle patladı

Yeni bir araştırma beyaz cüce yıldızların, süpernovaya dönüşürken bir nükleer bomba gibi patlayabileceğini ortaya koydu.

Yaşamının son evresindeki bu soğuk yıldızların patlamaları, genellikle “Tip Ia süpernova” olarak sınıflandırılıyor. Bu patlama türü evrendeki krom, demir ve nikel açısından önemli bir kaynak. Ancak bu patlamaları neyin tetiklediğine dair çok fazla bilgi yok. Şimdi araştırmacılar, Tip Ia süpernovaların meydana gelebileceği yeni bir yol keşfetti. Bu yolda beyaz cücelerde nükleer silahlarla aynı mekanizma meydana geliyor.

Ömrü sona eren bazı yıldızlar gama ışını patlamaları oluşturarak patlar ve çökerek süpernovaya dönüşürler 

Gama ışını patlamaları, evrende bilinen en büyük patlamalar ve kısa süre önce bilim insanlarının, bir tanesini hiç olmadığı kadar yakından gözlemleme imkanı bulduğu duyuruldu.

Chip.com.tr'.nin haberine göre; NASA'nın Fermi ve Swift uyduları, 29 Ağustos 2019'da Eridanus takımyıldızı yönünde bir gama ışını patlaması tespit etti. Patlama, GRB 190829A olarak kataloglandı ve neredeyse anında dünyanın dört bir yanındaki gözlemevleri, kozmik olay hakkında daha fazla veri toplamak için otomatik olarak bu noktaya odaklandı. Patlamanın bir milyar ışık yılı uzakta gerçekleştiği tespit edildi. Dünya için tehlike yaratmayacak kadar uzak ancak yine de şimdiye kadar gözlemlenen en yakın patlamadan 20 kat daha yakındı.  

Yorumlar