Uzay

Samanyolu'ndaki kara deliğin etrafında süper hızla dönen kabarcık keşfedildi

Samanyolu'nun merkezindeki kara deliğin çevresinde dönen sıcak gaz kabarcığı tespit edildi. Kabarcık 70 dakika içinde kara deliğin çevresinde bir tur atıyor. Işık hızının yaklaşık yüzde 30'una denk gelen hız, astronomları hayrete düşürdü.

Samanyolundaki kara deliğin etrafında süper hızla dönen kabarcık keşfedildi

Samanyolu'nın merkezinde, Yay ve Akrep takımyıldızlarının sınırının yanında yer alan ve Sagittarius A yıldız sisteminin bir parçası olan astronomik radyo kaynağı kara delik ( Sagittarius A*) çevresinde şaşırtıcı hızla dönen bir sıcak gaz kabarcığı keşfedildi.

Bugün Astronomi ve Astrofizik'te yayınlanan makale ile açıklanan keşfe imza atan 

Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi (ALMA: Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) Teleskobunu kullanan Gökbilimciler,  galaksimizin merkezindeki kara delik Sagittarius A*'nın yörüngesinde dönen "sıcak nokta"nın bir sıcak gaz kabarcığı olduğunu tahmin ediyorlar.

Akıllara durgunluk veren hızda hareket ediyor

Sagittarius ​​A* çevresinde Güneş etrafında dönen Merkür gezegenini andıran bir yörüngede dönen, kabarcık bir turunu 70 dakika içinde tamamlıyor.  Bu hız, ışık hızının yaklaşık %30'u na denk geliyor. Saniyede yaklaşık 90 bin kilometre hız yapan gökcisminin hızı, astronomları hayrete düşürdü.

Gökbilimci ekibin lideri olan Almanya'nın Bonn  kentindeki Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü'nden Maciek Wielgus, "Bu akıllara durgunluk veren bir hız" diyor. 

Gözlemler, Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) ortak sahibi olduğu bir radyo teleskopu olan Şili And Dağları'nda, Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration tarafından kara deliklerin görüntülenmesine yönelik bir kampanya sırasında yapıldı. Nisan 2017'de EHT, ALMA dahil olmak üzere dünya çapında mevcut sekiz radyo teleskopunu birbirine bağlayarak, yakın zamanda yayınlanan ilk Sagittarius A* görüntüsüyle sonuçlandı. EHT verilerini kalibre etmek için, EHT Collaboration üyesi olan Wielgus ve meslektaşları, Sagittarius A*'nın EHT gözlemleriyle eşzamanlı olarak kaydedilen ALMA verilerini kullandılar.

Son gözlemler, ESO'nun kızılötesinde gözlem yapan Çok Büyük Teleskop'unda (VLT) GRAVITY cihazı tarafından yapılan önceki keşiflerin bazılarını doğruluyor. GRAVITY ve ALMA'dan elde edilen veriler, parlamanın, kara deliğin etrafında, ışık hızının yaklaşık %30'u oranında, gökyüzünde saat yönünde, sıcak noktanın yörüngesinin neredeyse tam karşı karşıya gelmesiyle dönen bir gaz kümesinden kaynaklandığını ileri sürüyor. .

"Gelecekte, hem GRAVITY hem de ALMA ile koordineli çok dalga boylu gözlemler kullanarak frekanslar arasında sıcak noktaları izleyebileceğiz - böyle bir çabanın başarısı, Galaktik merkezdeki parlamaların fiziğini anlamamız için gerçek bir kilometre taşı olacaktır" diyor. İspanya'daki València Üniversitesi'nden Ivan Marti-Vidal, çalışmanın ortak yazarı.,

Ekip ayrıca EHT ile yörüngedeki gaz kümelerini doğrudan gözlemleyebilmeyi, kara deliğe her zamankinden daha yakın araştırmayı ve onun hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor. Wielgus, "Umarım bir gün, Sagittarius A*'da neler olup bittiğini 'bildiğimizi' söylemekte rahat oluruz," diye noktalıyor sözlerini.

mistikalem.com

Yorumlar