Uzay

NASA'nın Ingenuity helikopteri Mars'ta başarıyla uçtu

Kızıl Gezegen Mars'ta bir ilk daha yaşandı. NASA'nın Ingeniuty adlı helikopteri Mars gezegenin yüzeyinde uçan ilk motorlu araç oldu.

NASAnın Ingenuity helikopteri Marsta başarıyla uçtu

Geçtiğimiz haftalarda yaşanılan teknik sorunlar ve yazılım güncellemesi nedeniyle ertelenen uçuş, gerçekleşti. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA‘nın, Perseverance görevi kapsamında Mars’ta uçurmayı planladığı Ingeniuty helikopteri, başarılı bir şekilde havalanıp, uçmayı başardı.


NASA'dan uçuş ile ilgili yapılan açıklamaya göre Mars’ta uçurulan helikopter planlandığı şekilde uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. 1.8 kilogram ağırlığındaki Ingenuity, 3 metre yüksekliğe yükseltilerek 30 saniye boyunca uçurulacağı bildirilmişti.

Ingeniuty  test uçuşunu, dünyadan 173 milyon mil uzakta, Jezero Krateri‘nde gerçekleştirmişti

Daha önce NASA, Mars helikopteri Ingenuity ‘nin uçuşunu 14 Nisan‘a ertelediğini duyurmuştu. Uzay ajansı ertelemenin aracın uçuş öncesi testinde ortaya çıkan bir hatadan dolayı kaynaklandığını belirtmişti. Ajansın açıklamasına göre ertelemenin Helikopterin pervaneleri dakikada 2.400 devir ile dönerken rastlanan hata bir komuttan kaynaklı olabileceği düşünülüyordu.

Ancak aradan geçen zaman sonrasında merakla beklenen uçuş bugün nihayet sorunsuz bir şekilde tamamlandı.

Testin başarılı olması ile birlikte Ingenuity helikopterinin, önümüzdeki haftalarda birkaç kez daha, uzun süreler uçuş gerçekleştireceği belirtiliyor. Ayrıca daha önce yapılan bildiriye göre helikopteri çalıştıran pilleri şarj etmek için her uçuş arasında dört ila beş gün pillerin dinlendirilmesinin gerekiyor.

Yorumlar